9.5.17

Τα καλάσνικοφ, τα κοντέινερ και ο γάμος


Η συμμορία των ληστών που αφαιρούσε χρηματοκιβώτια από εταιρείες αποτελούσε «πονοκέφαλο» για την ΕΛ.ΑΣ., προκαλώντας τον φόβο σε μεγάλες επιχειρήσεις της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας.

Οι ληστές χρησιμοποιούσαν κοντέινερ ως κρησφύγετα και «καβάτζες»
Η σπείρα «χτυπούσε» σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων Ασπρόπυργου, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Αυλώνα, Σχηματαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Θηβών και Χαλκίδας. Οι δράστες «μπούκαραν» σε εταιρείες και αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, τα οποία τα φόρτωναν σε κλεμμένα αυτοκίνητα και εξαφανίζονταν. Στη συνέχεια, αφού τα παραβίαζαν και αφαιρούσαν το περιεχόμενό τους, τα εγκατέλειπαν μαζί με τα οχήματα, βάζοντάς τους φωτιά, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους.

Με τη συνολική λεία να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, η σπείρα των χρηματοκιβωτίων βρίσκεται πίσω από:

  • 58 ληστείες σε εταιρείες, κατοικίες και σε βάρος υπαλλήλου εταιρείας καπνικών ειδών
  • τέσσερις απόπειρες ληστειών
  • 52 διαρρήξεις εταιρειών
  • έξι απόπειρες διαρρήξεων
  • 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμούς οχημάτων.
Εξετάζεται η συμμετοχή μελών της σε δεκάδες άλλες ληστείες και διαρρήξεις, με παρόμοια μεθοδολογία σε διάφορες περιοχές της Αττικής κι άλλων νομών.




Ξεκάθαρη δομή - Απόλυτη αφοσίωση
Αστυνομικοί χαρακτηρίζουν «πολύ σκληρούς κακοποιούς» τους ληστές, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος δράσης τους παραπέμπει σε πρότυπα διεθνών συμμοριών. Ειδικότερα, η σπείρα: 

- διέθετε κεντρική δομή και ιεραρχική διάρθρωση
- λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία
- χωριζόταν σε τέσσερις υπο-ομάδες με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές
- κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων
- απαρτιζόταν από μέλη που είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.

Παρακολουθούσαν τις συχνότητες της αστυνομίας

Στη διάθεσή τους είχαν όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία (λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς), με τα οποία παραβίαζαν τις πόρτες εισόδου και τα χρηματοκιβώτια. Παράλληλα, είχαν στην κατοχή τους οπλισμό σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια, τύπου καλάσνικοφ, ενώ στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της αστυνομίας.

Κοντέινερ για τα κλοπιμαία

Ως ορμητήριό τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ληστεία.

Εκεί υπήρχαν κοντέινερ που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού σε αυτά έκρυβαν τα μέσα που τους διευκόλυναν στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων και σε κάποιες περιπτώσεις τα κλοπιμαία.

Τρόπος δράσης

Οι δράστες επέλεγαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να «χτυπήσουν» (κυρίως 02.00-05.00) και ήταν ιδιαίτερα βίαιοι σε βάρος του προσωπικού ασφαλείας και φύλαξης.

Η συμμορία εξαρθρώθηκε στις 4 και 5 Μαΐου κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της αστυνομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα​Παράλληλα, τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους. Ειδικότερα, χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγηση των μελών τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τους ίδιους καθώς και κώδικες για την κίνηση ή τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών αρχών. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν τσιλιαδόρους πριν από την κάθε ληστεία και οχήματα που έκλεβαν από την εταιρεία ή τον φύλακα, καθώς και αυτοκίνητα που είχαν κλέψει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου, μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο, ώστε να μην μπορούν οι Αρχές να τα εντοπίσουν.

Σε αυτά τα αυτοκίνητα έβαζαν τα χρηματοκιβώτια που έκλεβαν και στη συνέχεια τα έκαιγαν, ώστε να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους. Χρησιμοποιούσαν και καρφιά για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα, όπως στις 01-05-2017 στον σταθμό διοδίων της Αττικής οδού, στις Αχαρνές.



Όταν έκαναν τις ληστείες, φορούσαν πάντα κουκούλες full face, μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους, ενώ φορούσαν και γάντια, για να μην αφήνουν ίχνη. Αν καταλάβαιναν την ύπαρξη αστυνομίας στον στόχο τους ή στις περιοχές όπου έμεναν ή κινούνταν ή κατά τις μετακινήσεις τους, ανέστελλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δράση τους.



Έπαιρναν και μέτρα αντιπαρακολούθησης, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των διωκτικών αρχών, με συνεχείς αλλαγές σπιτιών και κρησφύγετων, δρομολογίων, τηλεφωνικών αριθμών και μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και με στρατολόγηση νέων ατόμων, ώστε να μην μπορούν να ταυτοποιήσουν τα μέλη της οργάνωσης. Κάποιοι είναι και συγγενείς, οπότε ενισχυόταν η δομή της συμμορίας.

Ο γάμος στο Μενίδι είχε... συλλήψεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η συμμορία εξαρθρώθηκε στις 4 και 5 Μαΐου κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα.



Έξι μέλη της σπείρας συνελήφθησαν σε γάμο στο Μενίδι. Συνολικά, οι συλλήψεις έφθασαν τις 15 (14 Έλληνες ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, και ένας 26χρονος αλλοδαπός, αλβανικής υπηκοότητας). Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και τέσσερα αρχηγικά μέλη.



Πλούσια ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 8 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, τα τρία εκ των οποίων παρουσίαζαν εμφανή ίχνη παραποίησης
  • 15.000 ευρώ
  • μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
  • κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας
  • πλήθος φορητών υπολογιστών και GPS
  • κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
  • μεγάλος αριθμός δεματικών (τα γνωστά tire up)
  • αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές (είδη καρφιών) για το σκάσιμο ελαστικών
  • ρούχα που χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων
  • παιχνιδομηχανές playstation
  • καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Μαΐου 2017, 12:44
ZOUGLA.GR