24.5.17

Με «εγκάρδια συμμαχία» ο Τσίπρας απέναντι στον Σόιμπλε – Πυρ ομαδόν στον Γερμανό


Με δύο εμφανίσεις του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε χθες να σηκώσει το βάρος της επομένης του Eurogroup, την ώρα που σύσσωμος ο ευρωπαϊκός αλλά και γερμανικός Τύπος για δεύτερη συνεχή ημέρα ασκεί πρωτοφανή κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αδιαλλαξία του αναφορικά με την τήρηση της δέσμευσης για το ελληνικό χρέος.

Τόσο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όσο και στη βραδυνή συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ ο κ. Τζανακόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση απέρριψε μία πρόταση που δεν πληρούσε ούτε τους στόχους που είχαν τεθεί από τους ίδιους τους δανειστές στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, όσο και δεν αντιστοιχούσε στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως η εν λόγω πρόταση επί της ουσίας εξυπηρετούσε την ατζέντα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, καθώς δεν είχε καμία σαφή δέσμευση για το χρέος και παρέπεμπε για μετά τις γερμανικές εκλογές τόσο τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ όσο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ένα σημείο ωστόσο που στάθηκε ιδιαίτερα ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης ήταν ότι η επίμαχη πρόταση, η οποία επί της ουσίας αποτελούσε έναν συμβιβασμό μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου σε βάρος της Ελλάδας, δεν απορρίφθηκε μονάχα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και από μία σειρά κρατών και θεσμών, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τούτο επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας στις 20 μέρες «φωτιά» που απομένουν μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και διεύρυνσης των συμμαχιών προκειμένου να πιεστεί έτι περαιτέρω ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Βασικός «αρμός» της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, εν είδει μίας νέας… Αντάντ (Εγκάρδιας Συμμαχίας) θα είναι οι χώρες του Νότου, με το EuroMed να επιβεβαιώνει πλέον τη σημασία της πρωτοβουλίας της Αθήνας για συνασπισμό των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Οι δεσμοί μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως φάνηκε και στην κρίσιμη συνεδρίαση για το χρέος παραμένουν συνεκτικοί, κάτι στο οποίο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θετική εντύπωση έκανε ο «πρωτάρης» Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Λεμέρ, ο οποίος φρέναρε σε πολλές φάσεις της πολύωρης διαπραγμάτευσης τον πυρομανή του Βερολίνου, κάτι το οποίο για πολλά κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνει τη φίλια στάση του Εμμανουέλ Μακρόν, όπως αυτή εκφράστηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα.
Εξάλλου, στη σχετική αποκάλυψη -χωρίς να κατονομάσει χώρες- προέβη χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Ήταν αρκετοί εκείνοι που κατά τη διάρκεια του Eurogroup εξέφρασαν την πολιτική άποψη ότι η λύση η οποία προτείνεται δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς μεταθέτει το πρόβλημα και δεν δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί άμεσα η ελληνική οικονομία και να εμπεδωθεί το κλίμα της ανάκαμψης. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο προτιμήσαμε την αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είχε επισημάνει πως «για την ελληνική πλευρά, αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ήταν απολύτως σαφές ότι ήταν προτιμότερη μία απόφαση αναβολής λίγων ημερών».
Σε αυτούς προστίθενται και οι Ευρωσοσιαλιστές καθώς και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ειδικά το τελευταίο διάστημα και με αυξητική ένταση λειτουργούν ως υπομόχλιο πιέσεων προς την Καγκελαρία για το θέμα της Ελλάδας.

Στο ταμπλό της πολιτικής

Στο πλαίσιο αυτό και με «μαγιά» τις νοτιοευρωπαϊκές συμμαχίες ο Αλέξης Τσίπρας το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο εξαντλητικών διπλωματικών επαφών σε όλα τα επίπεδα, αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Αν και πέραν του Έντι Ράμα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διμερείς επαφές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει στο περιθώριο της συνεδρίασης επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μάκρόν αλλά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία το αίτημα είναι σαφές και διαχρονικό: Να είναι… on board και να μην επιτρέψει στον Σόιμπλε να επιβάλλει τη δική του ατζέντα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει αλλά και τις θετικότατες προϋπολθέσεις που έχουν δημιουργηθεί πλέον για την ελληνική οικονομία.
Πάντως, ενόσω η διαπραγμάτευση αναμένεται από σήμερα να πάρει φωτιά σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση εργάζεται μεν στο βασικό σενάριο για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, όμως δεν αποκλείει άλλου τύπου εξελίξεις: σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει παράσχει στην Αθήνα το ΔΝΤ πως δεν κάνει πίσω στις αξιώσεις του ως προς την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η τακτική του Πολ Τόμσεν στο προχθεσινό Eurogroup ήταν αμφίσημη: δηλαδή, σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων κρατούσε σκληρή στάση αιφνιδιάζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ προς το τέλος εφέρετο έτοιμος να… συνυπογράψει μία “έκθεση ιδεών” -όπως την χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές.
Ως εκ τούτου, παρότι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσουμε στις 15 Ιουνίου», ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι οι εξελίξεις θα είναι ευθύγραμμες…
tribune