19.5.17

Οι Τούρκοι δεσμεύουν για άσκηση το αεροδρόμιο της Ρόδου – Πώς αντέδρασε ο Έλληνας πρέσβης


Επεισόδιο το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει σχεδόν εν τη γενέσει του ο Έλληνας πρέσβης στην ΆγκυραΚυριάκος Λουκάκης, έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Σύμφωνα με το τουρκικό σάιτ της εφημερίδας Milliyet, ο κ. Λουκάκος απέστειλε επιστολή σε όλους τους πρέσβεις της χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στην Τουρκία, με αφορμή την πρόθεση της τελευταίας να διεξάγει ναυτικές ασκήσεις σε χώρο που φτάνει μέχρι και τον αερολιμένα της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο ασκήσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στις 13 – 26 Μαΐου, ανακοίνωσε (μέσω NAVTEX) ότι σκοπεύει να δεσμεύσει περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Διεθνής Αερολιμένας της Ρόδου, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα πρέσβη.
Σύμφωνα με το σάιτ, ο κ. Λουκάκος στην επιστολή του σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό, πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων».
Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση από την Τουρκία που δοκιμάζει τα όρια των αντοχών των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφού τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα εκδίδει τη μια NAVTEX μετά την άλλη και δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις.
tribune