31.5.17

Συνταρακτική αποκάλυψη Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ: «Ξέραμε για το πραξικόπημα»


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΦΙΜΩΣΕΙ» ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ

Το σενάριο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα γινόταν πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, επιβεβαιώνει με την κατάθεσή του στην επιτροπή της βουλής που ερευνά την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλούσι Ακάρ.


Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπήρξε πληροφορία για επιχείρηση κατά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έδρασε.
«Κάλεσα στο Γενικό επιτελείο τον επικεφαλής της ΜΙΤ, ο οποίος μου εξήγησε πως ένας στρατιωτικός του είχε πει ότι επρόκειτο να γίνει επιχείρηση κατά της ΜΙΤ. Επικαλέστηκε μάλιστα πληροφορία που προέρχονταν από έναν συνταγματάρχη, σύμφωνα με την οποία θα γίνονταν πτήση τη νύχτα, με στόχο τον τότε επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν».
Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έδωσε διαταγή να κλείσει ο εναέριος χώρος για τις πτήσεις, επικοινώνησε με τον αντιστράτηγο Μετίν Γκιουράκ για να εμποδίσει την έξοδο τεθωρακισμένων οχημάτων από τα στρατόπεδα, ενώ διέταξε και έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.
«Αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι δώσαμε μεγάλη σημασία σε αυτήν την πληροφορία και θεωρώ ότι προκάλεσαν πανικό στους πραξικοπηματίες, γι’ αυτό και άλλαξαν την ώρα του πραξικοπήματος. Σκέφτομαι ότι αυτή η εξέλιξη ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτυχία του», τόνισε ο Χουλούσι Ακάρ.
Εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε πως κυκλοφορούσαν και άλλες φήμες περί πραξικοπήματος από τις προηγούμενες ημέρες. «Η συγκεκριμένη πληροφορία αφορούσε επιχείρηση κατά της ΜΙΤ, αλλά τις τελευταίες ημέρες ακούγαμε ότι θα πραγματοποιηθεί συνωμοσία και επιχείρηση κατά κάποιων ατόμων», είπε χαρακτηριστικά.
Σχεδόν «απολογούμενος» για τη στάση του τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε ακόμη και στις επιθετικές ερωτήσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής που ερευνά το πραξικόπημα: «Αξιολογώ ότι η πρόσκληση του προέδρου μας στους πολίτες για να βγουν στους δρόμους ήταν η σημαντικότερη αιτία της αποτυχίας του πραξικοπήματος. Όταν κατάλαβαν ότι δεν θα το πετύχουν, μου επέτρεψαν να μιλήσω με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο».
Η κατάθεση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενισχύει το σενάριο ότι ο Ερντογάν γνώριζε για το πραξικόπημα και το άφησε να γίνει, ενδεχομένως για να έχει μετά το «δικαίωμα» να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις, φιμώνοντας και φυλακίζοντας τους φερόμενους ως γκιουλενιστές, αλλά και κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή στην Τουρκία.