14.5.17

Γιατί ο Β.Πούτιν ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτό & βίντεο)ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟ - ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

της Μαρίνας Νικολάκη
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η σημαντική για τη χώρα συνάντηση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα πλαίσια της διεθνής συνάντησης κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Μέχρι στιγμής αυτό που έγινε γνωστό από τις εισαγωγικές τους δηλώσεις των δύο ηγετών είναι ότι την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού κ.α. ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Β.Πούτιν.
Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να τονίσει ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα προετοιμάσουν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής.
Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.
Στη συνάντηση παρόντες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Να σημειωθεί ότι σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από την άφιξή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «'Αφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του Belt And Road Forum. Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Πεκίνο συνοδευόμενος από τους Ν. Κοτζιά και Ν. Παππά.
Εχθές 13 Μαΐου ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες  επιχειρηματίες δεν θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, πλην δύο ή τριών, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους εξής:
Τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ
Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τον πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα (αναγράφεται η τοπική ώρα Πεκίνου: +5 ώρες από την Ελλάδα) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Κυριακή, 14 Μαΐου 2017
09:00-10:10 Έναρξη εργασιών του Belt and Road Forum με ομιλία του Πρόεδρου της ΛΔ της Κίνας, κ. Xi Jinping10:30-12:30 Διάλογος Υψηλού Επιπέδου / Ολομέλεια του Belt and Road Forum18:00 'Αφιξη στο Μέγαρο του Λαού, υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ομαδική φωτογραφία18:30-19:30 Επίσημο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων20:00-21:00 Πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017
10:00-12:00 1η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων: «Συνέργεια πολιτικής για στενότερη συνεργασία»12:35-12:50 Γεύμα Εργασίας: «Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών»14:00-16:00 2η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων: «Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη»
Με τον Πρόεδρο Πούτιν @PutinRF_Eng συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων & τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
.