13.5.17

Την παράδοση των οχτώ Τούρκων ικετών ζήτησε ο Ερντογάν από τον Τσίπρα


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αγνοεί πλήρως τη «διάκριση των εξουσιών», είπε στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους στο Πεκίνο, ότι η μη έκδοση των οχτώ Τούρκων ικετών είναι «λάθος», σύμφωνα με πηγές της τουρκικής Προεδρίας που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών δημιουργεί «πρόβλημα» μεταξύ των δύο χωρών και ονόμασε το άσυλο που τους έδωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη «λάθος».
Ζήτησε μάλιστα, σύμφωνα με το ANADOLU, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λυθεί το ζήτημα, αγνοώντας προφανώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι δικαστής και δεν μπορεί να επέμβει στη Δικαιοσύνη.
Το ANADOLU επίσης μεταδίδει ότι Ερντογάν και Τσίπρας συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού με «θετική» ατζέντα.
Από την πλευρά του το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει τα ακόλουθα:
Τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ.
Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και δέκα λεπτά και οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί τάπητος τέθηκε και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία, όπως είπε κ. Τσίπρας, η Ελλάδα στηρίζει.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θετική ατζέντα ελληνοτουρκικών με την οποία ο Πρόεδρος της γείτονος συμφώνησε:
– Οικονομία (τουρισμός, επενδύσεις, σιδηροδρομική Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκινήτων σε Έβρο).
– Επανέναρξη διερευνητικών/διαύλου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας.
– Προετοιμασία υψηλών επαφών και ενδεχόμενο G to G τον Οκτώβριο του 2017
– Διάλογος για ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία
Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη προώθησης θετικής ατζέντας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας του και συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία του διαύλου αρχηγών ΓΕΕΘΑ.
Παράλληλα, ο Ερντογάν συμφώνησε στη σημασία τήρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του σε συνομιλίες για Κυπριακό και επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν.
Πρόσθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

tribune