11.5.17

Ξεκάθαρο μήνυμα της Κονιόρδου από την Αμφίπολη σε «περίεργα παρεάκια»: «Το μνημείο είναι ελληνικό και όχι ρωμαϊκό»


Αμφίπολη: Τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την έναρξη της επόμενης φάσης των εργασιών σταδιακής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης στον Τύμβο Καστά, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια επίσκεψης, που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και στελεχών του υπουργείου που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πορεία τής μέχρι σήμερα εξέλιξης των εργασιών.

Η υπουργός Πολιτισμού, μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη από τα όσα είδε και άκουσε, υπογραμμίζοντας «είναι ένα σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία.
»Πιστεύουμε θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της. Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό.
»Έγιναν εργασίες στο μεσοδιάστημα από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι τη δεύτερη φάση της ανασκαφής.
»Θα προχωρήσουμε σταδιακά στην σταδιακή στήριξη και περαιτέρω αποκάλυψη, ώστε σιγά-σιγά ο χώρος να γίνει επισκέψιμος».
Η κ. Κονιόρδου ξεκαθάρισε ότι το μνημείο είναι μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται προσοχή και σεβασμό το μνημείο, καθώς πρόκειται για ταφικό χώρο, που αποπέμπει μυστήριο και ιερότητα κι αυτό θα πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες.
»Οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, ώστε να μην κινδυνέψει και να παραδοθεί λαμπερό στους επισκέπτες».
Η αναφορά της Υπουργού σε μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό μνημείο είναι σημαντική, διότι υπάρχουν αφελληνισμένοι κύκλοι του «πολιτισμού» (γνωστοί στο TRIBUNE), οι οποίοι «πίεζαν» ανιστόρητα και αντιεπιστημονικά να χαρακτηριστεί το μνημείο «ρωμαϊκό».
Το μνημείο είναι ελληνικό και δεν είναι ακριβώς «ταφικός χώρος», απλά χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής. Είναι σημαντικότερο μνημείο από έναν ταφικό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση η εξαιρετική στάση της Λυδίας Κονιόρδου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε «περίεργα παρεάκια», ότι η Ελληνικότητα του μνημείου δεν αμφισβητείται και ότι τα «παρεάκια» (που είναι γνωστά στο TRIBUNE), ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι οι «εποχές» τους έλαβαν τέλος.


Ακάλεστη πήγε η Περιστέρη και ξενάγησε την Υπουργό

Την πόρτα στο μνημείο του Τύμβου Καστά επιχείρησε να κλείσει στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, η προϊσταμένη αρχαιοτήτων Σερρών, Πέπη Μάλαμα, όπως γράφει το thousandnews.
Η κ. Μάλαμα συνέστησε στην κ. Περιστέρη να μην πάει κατά την ξενάγηση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του επιτελείου της, στο Λόφο Καστά.
Παρόλα αυτά η Κατερίνα Περιστέρη πήγε μόνη της με τα πόδια στην είσοδο του μνημείου, ενώ λίγο νωρίτερα κατήγγειλε τον αποκλεισμό της, λέγοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να την αδειάσει.
Τελικά και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη ξενάγησε προσωπικά την κ. Κονιόρδου στο εσωτερικό του μνημείου, τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον θετικό κλίμα για την αξιοποίησή του αλλά και ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι

tribune