28.5.17

Ο Ερντογάν εφοπλιστής! Κάθε φορά που πάει ΗΠΑ ξεσπά ένα σκάνδαλο εναντίον του


Κάθε φορά που ο Ερντογάν ταξιδεύει στις ΗΠΑ επιστρέφει μ΄ ένα σκάνδαλο να ΄χει ξεσπάσει εναντίον του!
Ο Ερντογάν…εφοπλιστής! Στα μουλωχτά όπως αποκάλυψαν ευρωπαϊκά ΜΜΕ που συνεργάζονται κάνοντας τη λεγόμενη ερευνητική δημοσιογραφία. Η Le Soir του Βελγίου, η ισπανική El Mundo, το L’ Esresso από την Ιταλία και ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart , αποκάλυψαν ότι ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ιδιοκτήτης πετρελαιοφόρου πλοίου αξίας 26,5 εκατομμυρίων ευρώ (29,64 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο είναι κρυμμένο σε υπεράκτια εταιρεία.

Οι αποκαλύψεις άρχισαν να δημοσιεύονται από τις   19 Μαΐου  σε μια έρευνα υπό τον τίτλο  “τα αρχεία της Μάλτας”. Στηρίζονται   σε περισσότερα από 150.000 έγγραφα που προέρχονται από τον μεσογειακό φορολογικό παράδεισο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οικογένεια Ερντογάν απέκτησε το πετρελαιοφόρο που ονομάζεται Agdash μέσω εταιρειών που είναι νηολογημένες στη Μάλτα και στη Νήσο Μαν, φορολογικό “καταφύγιο”  του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης χορηγήθηκε από τον Sitki Ayan, έναν Τούρκο επιχειρηματία ο οποίος είναι φίλος της οικογένειας Ερντογάν και τα τρία τέταρτα από έναν δισεκατομμυριούχο Αζέρο τον Μουμπάζιτς Μανσίμοφ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του συγκροτήματος μεταφορών Palmale στην  Κωνσταντινούπολης.
Η ιστοσελίδα Marine Traffic (www.marinetraffic.com) παραθέτει τον Agdash ως σκάφος 13.000 τόνων που κατασκευάστηκε το 2007.
Ούτε ο Ερντογάν αλλά ούτε οι πλούσιοι φίλοι του δέχτηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων που κάνουν την έρευνα.
Το Turkish Minute επισημαίνει ότι το όνομα του Ερντογάν αλλά και μελών της οικογένειάς του έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα. Η υπόθεση Ζαράμπ που ξεκινά από το 2013 είναι η πιο χαρακτηριστική.Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2013 ο Ερντογάν ήταν πάλι στην Ουάσινγκτον και είχε μια μάλλον καταστροφική συνάντηση με τον τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Ο Zarrab συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές στο Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2016 με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να διεκπεραιώσει εκατομμύρια δολάρια συναλλαγών ενώ ήταν υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων  για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σε δήλωσή του τον Απρίλιο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει  ότι η υπόθεση του Ζαράμπ θα ήταν ένα από τα θέματα που θα συζητούσε  με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, στη συνάντηση που έγινε πριν μερικές μέρες στην Ουάσινγκτον.Δεν έγινε γνωστό αν πρόλαβε να θέσει το θέμα στα μόλις 22 λεπτά που κράτησε η συνάντηση.
Αυτό που τρομάζει το καθεστώς Ερντογάν είναι ότι ο πρώην εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης,  Preet Bharara, ανέφερε στην έρευνά του  σχέσεις του  Ερντογάν και άλλων μελών  του υπουργικού συμβουλίου με τον Ζαράμπ.
Επίσης είναι γνωστό πως όταν ξεκίνησαν οι έρευνες στην Τουρκία, ο Ερντογάν προχώρησε στην “εκκαθάριση” αστυνομικών και εισαγγελέων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
Ενδεικτικό της εμπλοκής που φαίνεται να υπάρχει είναι ότι ο  Şebnem Erişmek, ένας από τους δικηγόρους του Ζαράμπ εμφανίστηκε μπροστά από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον στις 17 Μαΐου, την ώρα που εκεί βρισκόταν ο Ερντογάν!
militaire