6.5.17

Βαλκανική «σαλάτα» μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας και «φάουλ» από τον Βούτσιτς προς την Ελλάδα


Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Σερβία δηλώσεις του προέδρου του σκοπιανού σοσιαλδημοκρατικού SDSM, Ζόραν Ζάεφ, στην εφημερίδα KURIR, όπου χαρακτήρισε «εθνικιστική [την] εξουσία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία».
Κορυφαίοι Σέρβοι υπουργοί είπαν ότι πρόκειται για κακοπροαίρετη ενέργεια, ενώ απάντησε και ο ίδιος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τονίζοντας ότι «δεν άσκησε ποτέ εθνικιστική πολιτική, αλλά πολιτική ειρήνης και σταθερότητας και ότι θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επεσήμανε ότι «στην επαναληπτική ψηφοφορία για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO θα καταστεί σαφές ποιοι είναι αδέλφια και φίλοι της Σερβίας».
Τόνισε ότι «μέχρι τότε ο ίδιος δεν θα πει τίποτε, καθώς είναι υπεύθυνος έναντι της χώρας τους [των Σκοπίων], περισσότερο από ό,τι εκείνοι προς τη δική μας [Σερβία]» και υπογράμμισε ότι «είμαστε οι μόνοι που τους αποκαλούν «Μακεδονία» και δεν τους έχουμε κάνει τίποτε κακό».
Τελικά μας έχουν μπερδέψει για τα καλά οι Σέρβοι. Τους αποκαλούν ή όχι «Μακεδονία»;
Γιατί εάν θυμάστε καλά, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είχε χαρακτηρίσει στις αρχές του έτους ως «λάθος» την αναγνώριση εκ μέρους του Βελιγραδίου των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»), καθώς, όπως είχε είπε, με αυτό τον τρόπο η χώρα του πρόσβαλε τους Έλληνες.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας είχε τονίσει ότι στις διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου – Σκοπίων, η Σερβία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο στις πολυμερείς σχέσεις θα χρησιμοποιεί το όνομα ΠΓΔΜ (FYROM) Από τις πολλές κωλοτούμπες που κάνουν οι Βαλκάνιοι «γείτονές» μας έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.
Να θυμάται μόνο ο Βούτσιτς, όπως καλά επεσήμανε, ότι εκκρεμεί και επαναληπτική ψηφοφορία για το Κοσσυφοπέδιο στην UNESCO και ότι την προηγούμενη φορά η Ελλάδα είχε κρατήσει φιλική στάση προς τη Σερβία. Διότι και η Αθήνα μετράει τους φίλους και τα «αδέλφια» της, όχι μόνο το Βελιγράδι.
Σε εξέλιξη της παραπάνω «ενδο-γιουγκοσλαβικής» διαμάχης, ο Ζόραν Ζάεφ «πήρε πίσω» τη δήλωσή του που ενόχλησε τον Βούτσιτς.
Ο Ζάεφ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι είναι έτοιμος να αποσύρει την υπερβολική «δήλωσή του για τη σερβική πολιτική ηγεσία, εάν αυτή προσέβαλε κάποιον πολιτικό», καθώς, όπως τόνισε, «στόχος του είναι να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τη Σερβία».
Στην ίδια δήλωση τόνισε ότι η χώρα του θα είναι ουδέτερη στην επόμενη ψηφοφορία στην UNESCO για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου (Κόσοβο).
Όπως προείπαμε, ζαλάδα έχουν πάθει «εκεί πάνω» από τις κωλοτούμπες… Έχουν κολλήσει… ερντογανίαση άπαντες.
tribune