10.5.17

Πρωτοφανές διπλωματικό βατερλό της Τουρκίας με τις ΗΠΑ – Πώς και γιατί ο Τραμπ «τέλειωσε» τον Ερντογάν!


Ενώ στην Ουάσιγκτον βρίσκονται εδώ και ημέρες Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι προετοιμάζουν τη συνάντηση ΤραμπΕρντογάν, προσπαθώντας στο πλαίσιο αυτό να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, με προσωπική του εντολή, είπε να εξοπλιστούν οι Κούρδοι της Συρίας με πυροβολικό και τεθωρακισμένα [διαβάστε εδώ].

Πρόκειται για βατερλό της τουρκικής διπλωματίας και δυναμική απάντηση στον σουλτανοπρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος μόλις λίγες ώρες πριν είχε «συστήσει» στον Τραμπ να μην αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (προεκλογική υπόσχεση Τραμπ) και παρακίνησε όλους τους μουσουλμάνους σε τζιχάντ κατά του Ισραήλ [διαβάστε εδώ].
Βεβαίως η απόφαση του Τραμπ να στηρίξει τους Κούρδους είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες [διαβάστε εδώ], αλλά προφανώς οι «μαγκιές» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, που τόλμησε να δώσει «οδηγίες» στον Λευκό Οίκο ποια στάση να κρατήσει προς το Ισραήλ και είπε ακόμα ότι θα έχει λόγο ως Ερντογάν στα εσωτερικά του κράτους του Ισραήλ, προφανώς επέσπευσαν την απόφαση που ήταν προγραμματισμένη να ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
Δηλαδή, μια ειλημμένη απόφαση που όμως δεν θα δημοσιοποιούνταν εάν πρώτα δεν υπήρχε μια διαβούλευση με τον Ερντογάν, έγινε την Τρίτη το βράδυ κανονική απαξίωση προς το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «σε έχουμε γρ@μμένο κανονικά». Και όλα αυτά μια εβδομάδα σχεδόν πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν.
Όπως μετέδωσαν ξένα πρακτορεία, ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε τα αμερικανικά σχέδια για την προμήθεια όπλων στους Κούρδους της Συρίας, τα οποία ήταν προγραμματισμένο να τα εγκρίνει μετά τα μέσα Μαΐου κι αφού συναντιόταν με τον Ερντογάν.
Νωρίτερα και πριν γίνει γνωστή η απόφαση Τραμπ υπέρ των Κούρδων, που κανονικά εάν ο Ερντογάν έχει την ελάχιστη υπόληψη πρέπει να ματαιώσει το ταξίδι στις ΗΠΑ μετά από αυτόν τον εξευτελισμό, η εφημερίδα Hurriyet έγραφε για τις επαφές που πραγματοποιεί η τουρκική αποστολή στις ΗΠΑ, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν και την συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Τραμπ.
Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ ο αρχηγός της ΜΙΤ συναντήθηκε με τον αρχηγό της CIA, Μάικ Πόμπεο.
Στις ΗΠΑ πήγε και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν.
Σύμφωνα με την Hurriyet, ο λόγος που Ακάρ, Φιντάν και Καλίν πήγαν στις ΗΠΑ έχει να κάνει με την σημασία που δίνει η Τουρκία στο ζήτημα των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας.
Η τουρκική τριάδα της… επιτυχίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ και (ακολουθεί μέσα σε εισαγωγικά τουρκική προπαγάνδα από τη Hurriyet) «…πέρασαν το μήνυμα ότι το YPG συνιστά τρομοκρατική οργάνωση όπως το ΡΚΚ, παρουσίασαν αποδείξεις σχετικά με την σχέση των δύο οργανώσεων και δήλωσαν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΡΚΚ και YPG».
Πήγαν δηλαδή τρεις απίθανοι ισλαμιστές, που μόνο που βλέπουν ισλαμιστές οι Αμερικανοί της διακυβέρνησης Τραμπ «ανατριχιάζουν», να πείσουν τη CIA (δεν ξέρει η CIA, από τους Τούρκους περίμενε να μάθει) και τον στρατηγό Μακμάστερ ότι οι Κούρδοι της Συρίας (οι «αξιόπιστοι εταίροι», όπως τους αποκαλούν οι ΗΠΑ) ότι είναι «τρομοκράτες», την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί έχουν όλους αυτούς τους απίθανους Τούρκους τυλιγμένους σε πολλές κόλλες χαρτί για τις σχέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα κι άλλες τζιχαντιστικές συμμορίες.
Οι τρεις «ιδιοφυείς» Τούρκοι δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στο «θάψιμο» των Κούρδων.
«Έθαψαν» και Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν στον Μακμάστερ (που είναι στρατηγός) τους στρατηγούς του Πενταγώνου (τους συναδέλφους του δηλαδή), «ότι οι στρατηγοί του Πενταγώνου δεν ενημερώνουν τον Πρόεδρο Τραμπ για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας όσον αφορά το YPG».
Πήγαν δηλαδή οι κουτοπόνηροι ανατολίτες να σπείρουν διχόνοια μέσα στον Λευκό Οίκο και μεταξύ Λευκού Οίκου και Πενταγώνου.
Μάλιστα είπαν στον Μακμάστερ, αυτές οι τουρκικές «διάνοιες», ότι «η Άγκυρα θεωρεί ότι αξιωματούχοι που έχουν μείνει από την περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα ακόμα μπορούν και επιβάλουν την άποψή τους».
Νόμιζαν ότι έσκαβαν τους λάκκους άλλων οι απεσταλμένοι του Ερντογάν αλλά όπως αποδείχτηκε έσκαβαν τον λάκκο του αφέντη τους.
Δεν ξέρουμε εάν αυτή την… εντυπωσιακά αυτοκτονική «διπλωματική γραμμή» την αποφάσισαν όλοι μαζί, δηλαδή ιμάμηδες, μουφτήδες και τα άλλα χαμένα κορμιά που έχει μαζέψει ο Ερντογάν στο Παλάτι του, δηλαδή κάτι αμόρφωτους συμβούλους-δημοσιογράφους, όπου όλοι αυτοί μαζί «φτιάχνονται» ακούγοντας οθωμανικούς ύμνους και πίνοντας τσάι, αλλά ένα έχουμε να πούμε.
Μετά από τις παραπάνω κουβέντες που έκαναν οι απεσταλμένοι του Ερντογάν, ο Τραμπ αποφάσισε να στείλει τα όπλα στους Κούρδους μια εβδομάδα νωρίτερα.
Τώρα, από εδώ και πέρα τα στοιχήματα που «παίζουν» είναι εάν ο Ερντογάν θα ρίξει την υπερηφάνεια του στο πάτωμα και θα πάει να προσκυνήσει τον Τραμπ, ή δεν θα πάει καθόλου αποτελειώνοντας τις όποιες εναπομείνασες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

tribune.gr