30.5.17

Αντάρτικο στην Αθήνα βλέπει η BILD


«Κρίσιμες» χαρακτηρίζει τις επόμενες εβδομάδες η «Bild». Η γερμανική εφημερίδα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Αθήνα να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δις ευρώ, σε περίπτωση που δεν λάβει μια ικανοποιητική συμφωνία για το ελληνικό χρέος.


​Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως τα τέλη του 2018
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η επιλογή της να συγκεντρώσει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς σε διάφορες εταιρείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. H Bild γράφει, επίσης, πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Ειδικότερα, επισημαίνει πως τους τελευταίους επτά μήνες υπάρχει μια άτυπη στάση πληρωμών, καθώς αποφεύγεται να γίνει οποιαδήποτε καταβολή οφειλής στο εσωτερικό. Σημειώνεται πως η Ελλάδα καλείται να καταβάλει περίπου 7 δις ευρώ στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και σε ιδιώτες πιστωτές τον Ιούλιο.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις, μόνον εφόσον γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο επανέλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Ωστόσο, αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως η Γερμανία, έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταθέτοντας τη συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Προβληματισμός Τσακαλώτου

Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως τα τέλη του 2018, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, που απαιτεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε ο οργανισμός να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο επί της αρχής, συμβάλλοντας χρηματοδοτικά από το 2018, δηλαδή αφού ρυθμιστεί το χρέος.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, το Ταμείο όμως δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως εξετάζει πλέον όλες τις δυνατές λύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας.

zougla.gr