10.5.17

«Πώς θα ζήσω με 652 ευρώ;» ρώτησε άρρωστος συνταξιούχος τον Τσίπρα

«Παίρνω 652 ευρώ. Τα έξοδά μου είναι 500. Πώς θα ζήσω;» ρώτησε καρκινοπαθής και ο πρωθυπουργός επέκρινε τους προκατόχους του λέγοντας: «Παραλάβαμε το σπίτι διαλυμένο...»

Συγκλονιστικό διάλογο με έναν συνταξιούχο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη.


«Παίρνω σύνταξη 652 ευρώ. Τα έξοδά μου είναι 500 ευρώ το μήνα. Πώς θα ζήσω;» ρώτησε με απόγνωση τον κ. Τσίπρα ένας καρκινοπαθής στον Εύοσμο.«Πού μένεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.
«Εδώ κοντά» απάντησε ο συνταξιούχος.
«Όχι, σε δικό σου σπίτι ή σε ενοίκιο;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Σε δικό μου» ήρθε η απάντηση.
«652 ΟΓΑ;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.
«Ήμουνα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ» ήρθε η απάντηση. 
«Οι μειώσεις γίνανε επί ΝΔ, από σας δεν είδα τίποτα, 5 ευρώ» συνέχισε ο συνταξιούχος. 
«Να τα λέμε κι αυτά γιατί παραλάβαμε το σπίτι διαλυμένο και μας κουνάνε και το δάχτυλο» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού...

Δείτε τον διάλογο που είχε ο άρρωστος συνταξιούχος με τον πρωθυπουργό


Με την Κατερίνα Νοτοπούλου, την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη στο πλευρό του, πραγματοποίησε την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου ο Αλέξης Τσίπρας.

Από εκεί ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αναβάθμιση του συγκεκριμένου κέντρου υγείας, που όμως όπως είπε εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τον χώρο της Υγείας, την δημιουργία του θεσμού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.









Είναι σήμερα έτοιμες οι πρώτες 60 δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2017 να λειτουργούν 239 τέτοιες δομές, στελεχωμένες με περίπου 3.000 άτομα προσωπικό. 

Πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που όπως είπε δεν έδωσαν βάρος στον πολίτη, αλλά στα σκάνδαλα. Η έννοια μεταρρύθμιση, μετά από χρόνια μνημονίων, έχει καταγραφεί αρνητικά στον πολίτη, γιατί όσοι κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια εννούσαν προνομιακή εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για τέτοιου είδους πρακτικές. Η δική μας μεταρρύθμιση όμως έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση θα μοιάζει με την δημιουργία του ΕΣΥ την δεκαετία του '80, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από ένα χρόνο βρέθηκα στην Σαντορίνη και εγκαινίασα το νοσοκομείο, που το κρατούσαν κλειστό εκείνοι που ήθελαν να πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές κλινικές, όπως και στην Ζάκυνθο, που κάποιοι σπεκουλάρουν την προσπάθεια του υπουργείου, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε προκατάληψη με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θέλουμε να λειτουργεί με όρους, όπως σε όλα τα πολιτισμένα κράτη».



Ακολούθως ο κύριος Τσίπρας έκανε έκκληση στους νέους γιατρούς που ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας, να μην εγκαταλείψουν την χώρα, αλλά να μείνουν εδώ και να παλέψουν.



Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει στη Υγεία, γιατί δώσαμε μάχη με συμφέροντα, είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τόσο την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που μάχονται 

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας, λέγοντας: «Ακούμε άναρθρες κραυγές από τους βολεμένους, αλλά και από τους συνδικαλιστές που έπρεπε να είναι εδώ στο πλευρό μας». Μάλιστα, θέλοντας να κάνει χιούμορ και με το ποδόσφαιρο, είπε πως στην αντιπολίτευση «τα βλέπουν όλα πέτσινα, πέτσινα τα αντίμετρα, πέτσινο και το κύπελλο στον ΠΑΟΚ»! 

Συγκεκριμένα για την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία 14 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο, το Κορδελιό, την Τούμπα, τους Αμπελόκηπους, την Τριανδρία και την Μενεμήνη. «Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές, για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους», δήλωσε μεταξύ άλλων.



Περνάμε σύντομα τον τελευταίο μεγάλο κάβο αλλά σε πολύ λίγο καιρό, οι πολίτες θα μπορούν να δουν πού οδηγεί όλο αυτό. Σήμερα μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.





Από νωρίς βρέθηκαν απέξω πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην Υγεία και περίμεναν τον πρωθυπουργό κρατώντας πανό με τα λόγια: «Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει». Όταν ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνοδεία του έφτασε, κάποιοι του φώναξαν «μας εξαπάτησες» και καρκινοπαθείς του έκαναν παράπονα για τις μειώσεις στις συντάξεις.



Πάντως αν και όσοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο δεν είναι παρά γύρω στα 20 άτομα, ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας που δεν τους επέτρεψε να περάσουν το δρόμο και να πλησιάσουν την είσοδο του κέντρου υγείας. 


Χθες, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι από τον Εύοσμο θα εξαγγείλει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος της σχολικής στέγης στην περιοχή, όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε 11 κοντέϊνερς που αντικαθιστούν τα σχολικά κτίρια.


protothema