7.5.17

Εντυπωσιακή επικράτηση Μακρόν με 65,1% δείχνει το πρώτο exit poll


Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς οι κάλπες έκλεισαν και στις μεγάλες πόλεις στις 20.00 τοπική ώρα. Το πρώτο exit poll του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 προβλέπει εκλογή του υποψηφίου του κινήματος En Marche!, Εμανουέλ Μακρόν με 65,1%. Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 34,9%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία άγγιξε το 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει πτωτική πορεία σε σύγκριση με τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2002, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.
Η δημοσκοπική εταιρεία Ipsos/Sopra Steria προβλέπει ότι η συμμετοχή θα φτάσει τελικά το 74% συνολικά.
 Une participation à 17h en recul par rapport à 2012 (71,96%), 2007 (75,11%) et 2002 (67,62%) http://bit.ly/2qFSdwA  pic.twitter.com/zVprploNzm
 L'abstention finale devrait s'élever à 26%, ce qui serait un record depuis 1969 (estimation) http://bit.ly/2qGnHTk  pic.twitter.com/qkFdAEsBAZ
View image on Twitter
Με βάση τέσσερις γαλλικές δημοσκοπικές εταιρείες το τελικό ποσοστό της αποχής εκτιμάται μεταξύ του 25 - 27% για τον β' γύρο.
Συγκεκριμένα, η Ifop - Fiducial εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%. Η Ipsos Sopra εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%, ενώ η Elabe εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%. Η Harris Interactive εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.
Έχοντας επικρατήσει της αντιπάλου του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, υποψήφιος του κινήματος En marche! (Εμπρός) Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται φαβορί για την προεδρία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του με ποσοστό 61,5%- 63% έναντι 37- 38,% της υποψήφιας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
Πού ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν
Ο Μακρόν ψήφισε το πρωί στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), όπου διαθέτει εξοχική κατοικία. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007. Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.
Η Μαρίν Λεπέν, ψήφισε επίσης στις 11:00 περίπου στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ). Μερικά λεπτά αφού ο υποψήφιος του κινήματος En marche! είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, η Λεπέν εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα του σχολείου Ζαν-Ζακ Ρουσό, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης που είναι μέλος του FN, τον Στιβ Μπριουά, και έναν από τους αντιδημάρχους του, τον Μπρινό Μπιλντ. Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας. Προηγουμένως είχε περάσει από την κατοικία του Μπριουά. Περίπου πενήντα φωτογράφοι και δημοσιογράφοι την ανέμεναν. Αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης, όπου είχε έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο, με 46,5% των ψήφων, προτού αναχωρήσει και πάλι με αυτοκίνητο.

 kathimerini