8.5.17

Εξέγερση στη Βενεζουέλα: 37 νεκροί - «Συνεχίστε την επιθέσεις κατά του Μαδούρο» λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (φωτό, βίντεο)


ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ Ο.ΤΣΑΒΕΣ

'Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην Βενεζουέλα όπου οι ταραχές έχουν λάβει τον χαρακτήρα εξέγερσης καθώς οι νεκροί διαδηλωτές-εξεγειρόμενοι έχουν φτάσει τους 37.
Ο φυλακισμένος πολιτικός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπες είναι καλά στην υγεία του και προτρέπει τους διαδηλωτές στους δρόμους να συνεχίσουν τις μαζικές αντικυβερνητικές τους συγκεντρώσεις, είπε η σύζυγός του χθες μετά την πρώτη επίσκεψή της στον πρώην υποψήφιο για την προεδρία σε διάστημα ενός μήνα, διαψεύδοντας τις ειδήσεις περί κακής κατάστασης της υγείας του.

Στην τεταμένη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά από ένα μήνα διαδηλώσεων, πολλοί Βενεζουελανοί εξεγέρθηκαν την Τετάρτη όταν ένας δημοσιογράφος έστειλε μήνυμα μέσω Twitter ότι ο Λόπες είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς σημάδια ζωής.

Η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αργότερα δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον Λόπες να ανακοινώνει ότι είναι καλά, αλλά η σύζυγός του, Λίλιαν Τιντόρι, είπε ότι το βίντεο ήταν "ψεύτικο" και απαίτησε να τον δει.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε την οικογένεια Λόπες ότι έδωσε διάσταση στο θέμα επίτηδες για να βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας.
Ο Λόπες, πρώην δήμαρχος που φυλακίστηκε το 2014 για την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων, είναι όντως ζωντανός και καλά στην υγεία του, είπε η Τιντόρι σε δημοσιογράφους μετά από την επίσκεψή της στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρδε μαζί με την πεθερά της και τα δύο τους παιδιά.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ο οικονομολόγος, που σπούδασε στις ΗΠΑ, και αρχηγός του σκληροπυρηνικού κόμματος Λαϊκή Θέληση, καταδικάστηκε από ένα μη κανονικό δικαστήριο γιατί θεωρήθηκε πολιτικά επικίνδυνος για τον διάδοχο του εκλιπόντα Τσάβες, Ν.Μαδούρο.

"Του είπα όσα βιώνουμε. Ο Λεοπόλδο δεν ήξερε τίποτα, γιατί κρατείται απομονωμένος", είπε η Τιντόρι.

Οι διαδηλωτές απαιτούν πρώιμες εκλογές. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες από το εξωτερικό όπως και η οικονομική κρίση που μαστίζει την Βενεζουέλα με σκοπό την ανατροπή του Ν.Μαδούρο.

Χθες μουσικοί διέσχισαν το Καράκας εις μνήμη τουλάχιστον 37 ατόμων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή των αναταραχών στις αρχές Απριλίου. Οι νεκροί περιλαμβάνουν διαδηλωτές, υποστηρικτές της κυβέρνησης, θεατές και μέλη των σωμάτων ασφαλείας."Σήμερα αδράξαμε μια στιγμή για να τιμήσουμε, να θρηνήσουμε και να αποχαιρετίσουμε τους ήρωές μας", είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χουάν Γουάιδο στο Twitter, "και για να προετοιμαστούμε για μια εβδομάδα στους δρόμους, γεμάτοι απαιτήσεις".
Η αντιπολίτευση διοργανώνει μεγάλες πορείες για σήμερα, την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο, έναν πρώην οδηγό λεωφορείων και συνδικαλιστικό ηγέτη που εκλέχθηκε να αντικαταστήσει τον αποθανόντα Ούγκο Τσάβες το 2013.

Πάνω από 1.800 άτομα έχουν συλληφθεί, και ένα τρίτο από αυτούς παραμένει υπό κράτηση από τις αρχές Απριλίου. Εκατοντάδες έχουν επίσης τραυματιστεί σε οδομαχίες, ενώ αυξάνεται η λεηλασία, ιδιαίτερα τα βράδια.

pronews