20.5.17

Κολοσσιαία συμφωνία πώλησης όπλων ύψους 350 δισ.$ υπέγραψε ο Ν.Τραμπ στην Σαουδική Αραβία


του Πάνου Σπαγόπουλου
Συμβόλαια «μαμούθ» αγοράς όπλων υπέγραψαν και ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο όπλων που έχει υπογράψει ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ το οποίο θα φτάσει στο «αστρονομικό» ποσό των 350 δισ.$ για τα επόμενα χρόνια.

Το παραπάνω ανακοίνωσε η βοηθός γραμματέας του Λευκού Οίκου Sarah Sanders η οποία πρόσθεσε πως σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος και ο επικεφαλής του State Department Ρεξ Τίλερσον συνέταξαν από κοινού με την σαουδαραβική πλευρά μια κοινή ανακοίνωση και υπέγραψαν 9 συμφωνίες αμυντικού περιεχομένου εκ των οποίων οι 8 αφορούν LoA (συμφωνημένη αγορά) και μια για πρόθεση αγοράς (LoI) από την Σ. Αραβία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters ανάμεσα στα συστήματα που πρόκειται να προμηθευτεί το Ριάντ είναι το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD, κόστους 1 δισ. $, ένα πακέτο «δορυφορικών ικανοτήτων», οχήματα ΤΟΜΑ, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά αξίας 1 δισ. $ συμπεριλαμβανομένων συλλογών  διάτρησης BLU και Paveway κατασκευής Raytheon.
Η Σαουδική Αραβία ήταν η τρίτη χώρα σε αμυντικές δαπάνες το 2015 στον κόσμο και η τέταρτη το 2016 μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία.
Ο Αμερικανος πρεοδρος εκτός από τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα Μονάρχη Βασιλιά Salman bin Abdulaziz, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες ακόμη 5 αραβικών κρατών του Κόλπου (Μπαχρέίν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, και ΗΑΕ).
Η αγορά των όπλων από την Σαουδική Αραβία στοχεύει βέβαια προς την κατεύθυνση του Ιράν εξ ου και η αγορά του συστήματος THAAD προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε περίπτωση μιας ένοπλης σύρραξης μεταξύ των δύο κρατών.
Παράλληλα η αγορά των πυρομαχικών προορίζεται για την αναπλήρωση των αποθεμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη στον πόλεο εναντίον των Χούθι.
Στην σύρραξη αυτή έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών  σε αεροπορικούς βαρβαρισμούς, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν καταφέρει μεγάλα πλήγματα στις σαουδαραβικές και άλλες δυνάμεις του Κόλπου που μάχονται στην Υεμένη.
pronews