1.5.17

Αντεπίθεση των Κούρδων: Εξοντώθηκε τουρκική διμοιρία - Σκοτώθηκαν 24 Τούρκοι στρατιώτες στην Besta (βίντεο)


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ Β.ΣΥΡΙΑ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια ολόκληρη διμοιρία του τουρκικού Στρατού εξοντώθηκε στην περιφέρεια της Besta κοντά στην ισοπεδωμένη πόλη Şırnak, στο βόρειο Κουρδιστάν από επίθεση Κούρδων μαχητών των ενωμένων δυνάμεων των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, που πλέον υποστηρίζονται καθαρά από τις ΗΠΑ.
 
Οι απώλειες αυτές ήταν και ο λόγος που το τουρκικό Επιτελείο αποφάσισε του συνεχείς βομβαρδισμούς όλων των κουρδικών θέσεων είτε του ΡΚΚ, είτε του PYD είτε των SDF θεωρώντας όλες τις οργανώσεις ως ένα και το αυτό και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας έχουν υποσχεθεί προστασία και τους έχουν αποστείλει Αμερικανούς στρατιώτες και συμβούλους.
 
Έτσι το κέντρο τύπου HPG (People's Defense Forces) Press Centre ανακοίνωσε ότι: «Στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε ο τουρκικός Στρατός στην περιφέρεια Besta, τα τουρκικά ΜΜΕ νόμιζαν ότι θα ήταν ικανά να σφραγίσουν και να αποκλέισουν από την δημοσιοποίηση τις συνέπειες του πολέμου με ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσιες.
 
Ο τουρκικός Στρατός υπέφερε βαρύτατες απώλεις κατα τις εντονότατες συγκρούσεις με απώλεια επίσης και δικών μας μαχητών»
 
«Κατά την επιχείρηση και ενώ συνολικά 13 από τους μαχητές μας μαρτύρησαν, τουλάχιστον 24 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Καθώς η δραστηριότητα του τουρκικού Στρατού συνεχίζεται στην γραμμή του Şehriban οι πληροφορίες θα συνεχίζουν να μοιράζονται στο κοινό»
 
Oι Κούρδοι εξέδωσαν την ανακοίνωση αυτή λόγων των τουρκικών ανακοινώσεων που κάνουν λόγο για συνεχή «περίπατο» των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή όπου καθημερινά με μηδενικές απώλειες εξοντώνονται δεκάδες Κούρδοι μαχητές.
Αμερικανοί και Κούρδοι που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά του Ιslamic State of Iraq and the Levant (ISIL) περιπολούν από κοινού τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στον απόηχο των αεροπορικών επιδρομών της Άγκυρας σε Iraq και Syria όπως ανακοίνωσε το ίδιο το U.S. Central Command (CENTCOM) και αναφέρει το τουρκικό Anadolu Agency 
 
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν κοινές περιπολίες κατά μήκος της συνοριογραμμής Τουρκίας-βρειοανατολικής Συρίας που επιτηρούνται από άνδρες της SDF και του τουρκικού Στρατού για να αποφευχθούν συγκρούσεις και διασυνοριακά πεεισόδια μεταξύ τους” αναφέρει η δήλωση.
 
Ήδη αναρτήθηκε το πρώτο βίντεο με την είσοδο αμερικανικών οχημάτων στην συνοριακή πόλη Καμισλί
«Ο σκοπός είναι να αποθαρρύνουμε την βία μεταξύ δύο εκ των πιο έμπιστων συμμάχων μας στον αγώνα για να ηττηθεί το ISIL και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην περιοχή θα πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένα στο πως θα ηττηθεί η τρομοκρατική οργάνωση»
 
H ανακοίνωση αναφέρεται σε μια ένοπλη σύγκρουση που έλαβε χώρα στα τουρκοσυριακά σύνορα μετά τους βομβαρδισμούς της 25ης Απριλίου στην πόλη Darbasiyeh στα βορειοανατολικά της Συρίας στην περιφέρεια της Χαζάκα.
 
Η κίνηση αυτή εκνεύρισε την Άγκυρα τα μέγιστα καθώς θεωρούν ότι οι ΗΠΑ απροκάλυπτα πια στηρίζουν τις κουρδικές θέσεις και την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους με αρχικό «λίκνο» την Β.Συρία και το Β.Ιράκ
 
«Δυστυχώς, η παρουσία της αμερικανικής σημαίας ως σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται YPG μου προξενεί βαθιά θλίψη», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ινδία και όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο
 
Σημειώνεται ότι το Σάββατο τα ξημερώματα η τουρκική Αεροπορία επιδεικτικά βομβάρδισε θέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ, των Κούρδων SDF, σκοτώνοντας όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές περίπου 100 μαχητές από τις μονάδες του People's Protection Units (YPG), στην περιοχή Sinjar στο βόρειο Ιράκ και στο όρος Karachok στην βορειοανατολική Συρία και στην νοτιοανατολική Τουρκία αδιαφορώντας για το ότι αμερικανικά οχήματα αναπτύχθηκαν σε περιοχές της βόρειας Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία σταματώντας επίθεση που σχεδίαζε ο τουρκικός Στρατός  εναντίον του YPG/SDF.
 
Με την κίνησή τους αυτή οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι έβαλαν τέλος στις όποιες επιδιώξεις της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία σε ότι αφορά το YPG/SDF οριοθετώντας πρακτικά και τα σύνορα μεταξύ του υπό σύσταση κράτους του Κουρδιστάν με την Τουρκία όπως όμως αποδείχθηκε ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν τους υπολόγισε καθόλου και κτύπησε πάνω από τα κεφάλια των Αμερικανών!
 
Σύμφωνα με την δήλωση του τουρκικού Επιτελείου πάνω από μαχητές σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα της Sinjar, ενώ 49 μαχητές συμπεριλαμβανομένου τεσσάρων βασικών στελεχών σκοτώθηκαν στο Karachok της Συρίας. 
 
Τα πλήγματα στο Karachok τραυμάτισαν επίσης 90 μαχητές πολλοί απο τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Μετά το κτύπημα αυτό οι Αμερικανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περιπολίες στα σύνορα σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τους Τουρκους να σκεφτούν ξανά πριν ξανακτυπήσουν  κουρδικές θέσεις από φόβο μήπως σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες.
 
Πάντως το τουρκικό Επιτελείο ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον τα προηγούμενα πλήγματα της 25ης Απριλίου είχαν ενημερωθεί από πρίν ΗΠΑ, Ρωσία και τοπικές κυβερνήσεις (προφανώς εννοεί την κουρδική διοίκηση του Κιρκούκ) είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τους μαχητές του PKK από το να περάσουν όπλα, εφόδια, πυρομαχικά και εκρηκτικά στην Τουρκία.
 
Στις 26 Απριλίου μάλιστα η Άγκυρα έδωσε συλληπητήρια στην προσωρινή κουρδική κυβέρνηση του Ιράκ και στον πρόεδρο Masoud Barzani για τον θάνατο έξι μαχητών Ρeshmerga από τους βομβαρδισμούς.
 
Τότε οι ΗΠΑ είπαν ότι η τουρκική επιχείρηση τύγχανε ελλείψεως συντονισμού «με τον υπόλοιπο συνασπισμό».
 
Οι Κούρδοι πάντως του PYD προειδοποίησαν ότι θα καταφύγουν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και θα κτυπήσουν τις τουρκικές δυνάμεις με όλα τα μέσα εάν συνεχίσει η Άγκυρα να προχωρά σε πλήγματα εναντίον τους και να τους εμπλέκει με το ΡΚΚ (εδώ βέβαια παίζεται και ένα θέατρο για τα μάτια του κόσμους διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Σύροι Κούρδοι συνδέονται άμεσα με το ΡΚΚ και τους Κούρδους της ΝΑ Τουρκίας, όπως και με τους Κούρδους του Ιράκ που βρίσκονται υπό τας διαταγάς του Μπαρζανί)




pronews