19.5.17

Με.. γραβάτα στην τέλεια καταιγίδα: Με 153 «ναι» από την κυβέρνηση στο 4ο Μνημόνιο η Ελλάδα

«Βροχή» μέτρων, «σύννεφα» αντιμέτρων και success story από Τσίπρα και Τσακαλώτο - Για fake news μιλά η αντιπολίτευση και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης - Εκτός συζήτησης και ψηφοφορίας η ΧΑ

Με μία μόνο διαφοροποίηση, αυτή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου η οποία δεν ψήφισε διατάξεις που αφορούν στις απολύσεις των εκπαιδευτικών, οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είπαν το «ναι σε όλα» και στο 4ο Mνημόνιο. Παρότι όλοι τους ήταν έτοιμοι και δεν χρειάζονταν ιδιαίτερα επιχειρήματα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών προχώρησαν σε σειρά υποσχέσεων:


1ον, πως θα κλείσει η αξιολόγηση
2ον, ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος
3ον, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση
4ον, capital controls τέλος μέχρι το τέλος του έτους

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ψηφοφορία: «Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών». Δεδομένου ότι τα... σύννεφα των αντιμέτρων είναι μακριά στον ορίζοντα και πως στη χώρα «βρέχει» μέτρα, η κυβέρνηση χρειάζεται καλά νέα από το εξωτερικό. 

Γιατί η πραγματικότητα στην οικονομία είναι ζοφερή, κάτι που τόνισαν σε όλους τους τόνους όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων στη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής, που προηγήθηκε της κύριας συζήτησης και της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. 

Ενώ η κυβέρνηση περιμένει τα μαντάτα από τους δανειστές και χτίζει το δικό της success story, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για fake news. Βουλευτές από όλα τα κόμματα επισήμαναν στις τοποθετήσεις της πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παρακαλά το 2017 για ρυθμίσεις στο χρέος που είχαν συμφωνηθεί ως «ουρά» του PSI το 2012 και ενώ έχει φορτώσει τους πολίτες με μέτρα άνω των 14 δισ. ευρώ
.

Στο πλαίσιο αυτό, η φράση «Τσίπρα παραιτήσου» ακούστηκε αρκετές φορές στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης του 4ου Μνημονίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Γιατί, η ουσία είναι πως με το 4ο Μνημόνιο η λιτότητα που ξεκίνησε το 2010 θα φθάσει, τουλάχιστον, μέχρι το 2021, καθώς ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατάφερε να εφαρμόσει μία διαφορετική πολιτική. 

Στη Βουλή κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση κράτησαν τις θέσεις τους.  

Όπως κατέγραψε στο ρεπορτάζ του ο Χρήστος Μπόκας μοναδική διαφοροποίηση ήταν το «παρών» της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56 που αφορά τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Ωστόσο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου έσπευσε με γραπτή ανακοίνωση να ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να πλήξει την κυβέρνηση και πως με το «παρών» αποτελεί «εσωτερική ανάγκη να τιμήσει τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατό του».

Κυβερνητικές πηγές ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους υποστήριξαν πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε ενημερώσει εγκαίρως τον πρωθυπουργό «ο οποίος έδειξε την κατανόησή του για το προσωπικό της ζήτημα» όπως επισήμαναν και πρόσθεσαν ότι δεν «υπάρχει κανένα ζήτημα» με την διαφοροποίησή της.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές καθώς εκτός από τα 17 μέλη της ΚΟ της Χρυσής Αυγής που απείχαν από τη διαδικασία, έλειπαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71).

Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ΝΑΙ» από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «ΟΧΙ» από την αντιπολίτευση.

Επι των άρθρων το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.


protothema