27.4.17

«Πιστολίδι» ένοπλων φρουρών εναντίον Σομαλών πειρατών: Η αληθινή ιστορία (video)


Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν μια εβδομάδα στο youtube δείχνει μια ομάδα ασφάλειας ενός πλοίου ν’ ανοίγει πυρ εναντίον μιας πειρατικής λέμβου που το προσέγγιζε. Το βίντεο που ανέβασε η υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των ναυτικών οργάνωση “Humans At Sea” έγινε αμέσως viral, προσεγγίζοντας τις 15 εκατ. προβολές μιας και παραπέμπει στην πρόσφατη αναζωπύρωση της πειρατικής δραστηριότητας στην Σομαλία.

Στην πραγματικότητα όμως η ένοπλη διένεξη που καταγράφει δεν συνέβη πρόσφατα, αλλά τουλάχιστον μια εξαετία πριν, πιθανότατα μέσα στο 2011, κάπου στην Αραβική Θάλασσα.
Το συγκεκριμένο βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά στο διαδίκτυο από μια αγνώστων στοιχείων πηγή τον Απρίλιο του 2012. Τα στοιχεία του βίντεο δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρα στην αρχική δημοσίευση στο LiveLeak, αλλά τον Μάιο του 2012 το Bloomberg κατάφερε να εντοπίσει την προέλευση του βίντεο και να ρίξει λίγο φως στο επεισόδιο, το οποίο είχε προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση βίας από τους ένοπλους φρουρούς των πλοίων, που για πολλούς εκείνη τη στιγμή φαινόταν υπερβολική.
Ακολουθεί το βίντεο:
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Bloomberg, το βίντεο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια ναυτιλιακή διάσκεψη τον Δεκέμβριο του 2011 και κινηματογραφήθηκε από μέλος της ομάδας Norfolk, μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας του Trident Group με έδρα τη Βιρτζίνια, ενώ εργαζόταν επί του MV Avocet, ενός χωρητικότητας 53,462 dwt πλοίου μεταφοράς φορτίου χύδην, ιδιοκτησίας της Eagle Bulk Shipping Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ο Thomas Rothrauff, πρόεδρος του ομίλου Trident, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της ομάδας του, λέγοντας ότι οι επιχειρησιακές της ενέργειες ήταν νόμιμες και “σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για τη χρήση βίας”. Μάλιστα, στο άρθρο, ο Rothrauff σημείωνε ότι πιθανότατα μερικοί από τους επιβαίνοντες στη λέμβο σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, αν και δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. “Δεν είναι δουλειά μας να καταμετρούμε τους τραυματισμούς”, δήλωνε χαρακτηριστικά ο Rothrauff στο Bloomberg την εποχή εκείνη.
Ο Rothrauff πρόσθεσε ότι η επίθεση που φαίνεται στο βίντεο ήταν η δεύτερη σε 72 ώρες που ξεκίνησε από πειρατές που επιχειρούσαν από ένα κοντινό μητρικό σκάφος και είπε επίσης ότι οι πειρατές στο βίντεο ανταποδίδουν τους πυροβολισμούς, αν και δεν είναι κάτι που διακρίνεται στο βίντεο.
Προφανώς, το βίντεο τράβηξε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας τώρα, επειδή η πειρατεία στη Σομαλία είναι ξανά στην επικαιρότητα, μετά από αρκετά χρόνια ηρεμίας. Τον Μάρτιο, Σομαλοί πειρατές κατάφεραν να καταλάβουν το πρώτο εμπορικό πλοίο τους από το 2012 – το ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο Aris 13, που απελευθερώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, χωρίς να χρειαστεί η καταβολή λύτρων.
Έκτοτε, υπήρξαν μια σειρά από άλλα περιστατικά που συνεισέφεραν στην ανησυχία, αλλά τίποτα που να συγκρίνεται με αυτά που είδαμε όταν η πειρατική δραστηριότητα ήταν στο αποκορύφωμα της, την περίοδο μέχρι το 2012, που ανέλαβαν δράση κατά της πειρατείας οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις.
http://www.e-nautilia.gr
http://www.e-nautilia.gr