17.4.17

Λαπαβίτσας σε Δαμαβολίτη: «Χωρίς εθνικό νόμισμα δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία» (vid)


Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας μίλησε και σχολίασε την επικαιρότητα, αναφέρομενος κυρίως στο ελληνικό ζήτημα, όντας καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Δαμαβολίτη.

Μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ Κρήτης, στους 92.1 FM, ο Κωστής Δαμαβολίτης κάθε Σάββατο (10πμ - 12μμ) είχε καλεσμένο τον κ. Λαπαβίτσα. Στη διάρκεια της εκπομπής «Αντίλογος» ο γνωστός Οικονομολόγος και πρώην Βουλευτής, με αφορμή την μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα σημείωσε:

«Καταρχήν στη μελέτη που καναμε, μιλάμε για βαθιά μεταρρύθμιση του τόπου, την ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή για να πάει ο τόπος μπροστά, υπερ των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. 
Σε αυτούς που λένε ότι πρέπει πρώτα να ισχυροποιηθουμε ως κράτος, να γίνουν οι ενέργειες και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και μετά να δουμε αν πρέπει να τολμήσουμε μια έξοδο από το ευρώ, να μπούμε σε διαδικασία σύγκρουσης κτλ, έχω να πω ότι αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτο πως αυτή η διαδικασία παραμονής με οποιοδήποτε κόστος, μέσα στην Ε.Ε., δεν μας κάνει ισχυρότερους, μας κάνει πιο αδύναμους.
Αν η μεταρρύθμιση που λένε ορισμένοι, είναι αυτή που αντιλαμβάνεται η Τρόικα, τότε η Ελλάδα έχει μεταρρυθμιστεί πολύ περισσότερο από άλλες χώρες που ήταν στην ίδια θέση με μας, όπως η Πορτογαλία. Μια βόλτα στην αγορά αρκεί για να δούμε τη μεταρρύθμιση όπως την εννοούν, δηλαδή εργαζόμενους των 400 ευρώ», σημείωσε ο κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος προέβλεψε πως αυτά που προτείνονται τώρα ως μεταρρυθμίσεις θα κάνουν πολύ χειρότερη την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.
Σε ότι αφορά τον Δημόσιο Τομέα ο κ. Λαπαβίτσας είπε:
«Το πρόβλημα του Κράτους ήταν η αδυναμία του να κάνει πράγματα με αποτλεσματικότητα. Ταυτόχρονα άλλο πρόβλημα ήταν η έυνοια και η δουλοπρέπεια προς τους οικονομικά ισχυρούς και η «αρπακτικότητα» προς τα υπολοιπα στρώματα. Αυτό το πράγμα στο ελληνικό Κράτος δεν έχει βελτιωθεί. Ισα- ίσα όταν αποδέχεσαι την εποπτεία των ξένων, είσαι σε χειρότερη κατάσταση. Στην ουσία παραδίνεσαι.
Δεν πρόκειται να φτιάξουμε ποτέ το κράτος μας υπό την εποπτεια των Γερμανών, των Γαλλων κτλ. Αυτό που γίνεται τα τελευταία 7 χρόνια θα συνεχιστεί και το Κράτος θα αποδυναμώνεται περισσότερο. Αυτό είναι βασικό ζήτημα για μας, γιατί χωρίς Κράτος αποτελεσματικό και το οποιο θα στέκεται με βασικά στοιχεία Δικαιοσύνης προς την κοινωνία, δεν μπορεί να υπαρξει αλλαγή.
Και τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν φύγουμε από την Νομισματική Ένωση». Ενώ μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Χωρίς εθνικό νόμισμα δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία»
http://www.creteplus.gr/