6.4.17

O Ρ.Ντουτέρτε ξεκίνησε τον πόλεμο των θαλασσίων οδών: Διέταξε την κατάληψη των νησιών Σπράτλι!


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Τον πόλεμο των θαλασσίων οδών ξεκίνάει ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στις φιλιππινέζικες ΕΔ να αναπτυχθούν σε υφάλους και ακατοίκητα μικρά νησιά στο Αρχιπέλαγος Σπράτλι στη Νότια Σινική Θάλασσα και αναμένεται η απάντηση του Πεκίνου και του κινεζικού Ναυτικού.
 Ο Ντουτέρτε είπε πως διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν και να κατασκευάσουν υποδομές σε ορισμένα νησάκια του αρχιπελάγους Σπράτλι τα οποία είναι διαφιλονικούμενα και τα διεκδικούν Κίνα και Φιλιππίνες
 
«Διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις να τα καταλάβουν όλα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους προς δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στο νησί Παλαουάν, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους.
 
«Κατακευάστε εκεί υποδομές και υψώστε την φιλιππινέζικη σημαία», συνέχισε προσθέτοντας πως η Μανίλα διεκδικεί «εννέα ή δέκα» νησιά ή υφάλους στο Σπράτλι.
 
Η Κίνα θεωρεί κινεζική επικράτεια όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, ακόμα και περιοχές που διεκδικούν οι γείτονές της.
 
Εδώ και χρόνια, το Πεκίνο ακολουθεί μια πολιτική εποικισμού μικροσκοπικών υφάλων, πραγματοποιώντας εκεί σημαντικά κατασκευαστικά έργα και επιχωματώσεις.
 
Όλα αυτά δνε γίονται βέβαια για κάτι βράχους. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι σε αυτή την περιοχή υπάρχουν υδρογονάνθρακες και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες αλλά το κυριότερο είναι ότι τα νησιά αυτά «φράζουν» την θαλάσσια οδό που οδηγεί στην Αφρική και στην Ωκεανία αλλά και στις χώρες τις κεντρικής και δυτικής Ασίας.
 
Έιναι ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι το οποίο οι Αμερικανοί επιδιώκουν να ελέγχουν πάση θυσία με το πανίσχυρο Ναυτικό τους για να κρατούν σε «εγκλεισμό» την κινεζική υπερδύναμη
 
Είναι στρατηγικής σημασίας για τον παγκόσμιο εμπόριο ζώνη και αν οι κινεζικές ΕΔ αντιδράσουν οι Φιλιππίνες δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Φυσικά θα σπεύσουν οι ΗΠΑ προς προστασία του φιλιππινέζικου αδύναμου Ναυτικού αλλά τόσο κοντά στις κινεζικές ακτές ούτε το  αμερικανικό Ναυτικό θα μπορεί με βεβαιότητα να επιβάλλει την κυριαρχία του.
 
«Φαίνεται πως όλοι πηγαίνουν να χρησιμοποιήσουν τα νησιά εκεί πέρα, έτσι λοιπόν θα κάναμε καλά να πάμε να κατοικήσουμε σε αυτά που πραμένουν κενά», δήλωσε ο Ντουτέρτε.
 
Προκαλεί εντύπωση πάντως διότι επί Ομπάμα επιχειρούσε να προσεγγίσει το Πεκίνο, με την εκλογή Ν.Τραμπ όμως νιώθει ότι έχει να κάνει με έναν αρκετά ομοϊδεάτη και φαίνεται πως πάλι αλλάζει την στάση του.
 
Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν μονάχα συμφέροντα ποτέ φιλίες και φυσικά διέπεται από την ψυχρή λογική.
 
«Τουλάχιστον ας πάμε τώρα να ανακτήσουμε αυτό που μας ανήκει και ας κάνουμε με σαφήνεια γνωστό πως είναι δικό μας», συνέχισε.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ενδέχεται να μεταβεί στις διαφιλονικούμενες ζώνες στις 12 Ιουνίου, ημέρα της ανεξαρτησίας των Φιλιππινών.
 
Οι εδαφικές διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα αναμένεται να βρεθούν σήμερα στη Φλόριντα στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
 
Είναι πολύ πιθανό η ίδια η κυβέερνηση Τραμπ να «έσπρωξε» τον ομοϊδεάτη Ντουτέρτε στην κίνηση αυτή και σε αυτή την χρονική στιγμή.