25.4.17

Αλέξης Τσίπρας: «Nα βγούμε από τα μνημόνια η χώρα δεν αντέχει άλλο!» (Ζωντανή μετάδοση)

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

(Αυτά μας τα ξαναείπε....Juan)

Συνέντευξη σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο Χίλτον έχει ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που η κυβέρνηση ελπίζει να είναι ο τελευταίος και να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας είπε πως πριν από λίγες μέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ρίχνοντας το βάρος στους πιστωτές για την καθυστέρηση, καθώς όπως είπε μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε, συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.
Πρόσθεσε στη συνέχεια πως κάποια χάσαμε, αλλά κάποια κερδίσαμε, αλλά συνολικά η διαπραγμάτευση κατέληξε με θετικό σκορ, καθώς η κυβέρνηση κέρδισε τα αντίμετρα και τα εργασιακά, ενώ είπε πως όσο είναι η επιβάρυνση τόσο και η ελάφρυνση.
«Μπήκαμε σε μία διαπραγμάτευση που δεν χωρά το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό, αλλά αφορά και στο χρέος» τόνισε προσθέτοντας πως «ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν να βάλουν στη μέση την Ελλάδα».
Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση πάει μέσα στο Μάιο να ψηφίσει τα μέτρα πριν το Eurogroup χωρίς λύση για το χρέος και πως θα το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε, αν δεν τηρείται η συμφωνία», λέγοντας πως τα μέτρα ψηφίζονται για νε έρθει λύση για το χρέος.
Μεταξύ άλλων, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του ο κ.Τσίπρας είπε:
Για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση
-Εύλογο το ερώτημα. Τώρα μπορώ να απαντήσω και να πείσω. Βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προέβλεπε ο,1%, 42 φορές μικρότερο από το πραγματικό. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μας έλεγε να κλείσουμε. Ολοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που εμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.
Για τη δήλωσή του ότι δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα
-Και χάρη σ' αυτή τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση. 

pronews