19.4.17

Ρεσάλτο του ISIS στην Αγία Αικατερίνη του Σινά (;)

Τo ισλαμικό κράτος μετά την βάρβαρη επίθεση στους ναούς των Kοπτών της Αιγύπτου πριν από μια εβδομάδα και την σφαγή δεκάδων πιστών, πραγματοποίησε επίθεση και κατά του σημαντικότατου για την ορθοδοξία λατρευτικού χώρου της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Είναι προφανές πως σε αυτήν την φάση που βρίσκεται το Ισλαμικό κράτος πολιορκούμενο στη Μοσούλη και στη Ράκκα επιχειρεί να εξάγει την επιθετικότητά του στον εξαιρετικά ευαίσθητο αιγυπτιακό χώρο σε μια προσπάθεια να συνεγείρει το ισλαμικό στοιχείο και να επηρεάσει την οργάνωση «Αδερφοί μουσουλμάνοι».

Η επίθεση των ενόπλων του ISIS αποκρούστηκε από μονάδα του αιγυπτιακού στρατού στο φυλάκιο που προστατεύει τη Μονή με αποτέλεσμα ένα νεκρό αστυνομικό και τέσσερις τραυματίες.


Δεν είναι η πρώτη φορά που φανατικοί ισλαμιστές όλων των αποχρώσεων επιτίθενται κατά της Αγίας Αικατερίνης.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των μοναχών και των προσκυνητών, ο αριθμός των οποίων ήταν ιδιαίτερα αυξημένος λόγω του Πάσχα.


Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του μοναστηριού, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χριστιανικούς τόπους λατρείας σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η επίθεση έγινε από έναν δράστη με στόχο τη μονάδα ασφαλείας, που βρίσκεται στο δρόμο, ο οποίος οδηγεί στο μοναστήρι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών, ωστόσο άλλοι κάνουν λόγο για γιλέκο αυτοκτονίας, φορτωμένο με εκρηκτικά, το οποίο βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης. 
Οι δυνάμεις ασφαλείας αποτελούνται από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News Arabia ενώ δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση της επίθεσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Σινά

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιοχή του μοναστηριού.

Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε επικοινωνία με την αρχιεπίσκοπο και τους μοναχούς καθώς και με την αιγυπτιακή αστυνομία​Όπως εξήγησε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη ο αρχιεπίσκοπος Σινά, μπορεί το όλο θλιβερό περιστατικό να προήλθε από μία κατά λάθος εκπυρσοκρότηση όπλου από τους άνδρες ασφαλείας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και πιθανόν τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο - γεγονός όμως που δεν επαληθεύτηκε καθώς το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργότερα την ευθύνη της επίθεσης.

Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε επικοινωνία με την αρχιεπίσκοπο και τους μοναχούς καθώς και με την αιγυπτιακή αστυνομία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι μοναχοί του μοναστηριού είναι ασφαλείς.

Στο στόχαστρο η ελληνική κοινότητα

Η Αγία Αικατερίνη του Σινά, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα στους πρόποδες του Όρους Σινά, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο και εντάσσεται στον κατάλογο χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

​Τον Φεβρουάριο, δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές εγκατέλειψαν την επαρχία του Βόρειου Σινά μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών
Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί περίπου 10% ενός συνολικού πληθυσμού 92 εκατομμυρίων, έχει αποτελέσει στόχο των ισλαμιστών μαχητών με αυξανόμενη συχνότητα, με τρεις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Τον Φεβρουάριο, δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές εγκατέλειψαν την επαρχία του Βόρειου Σινά μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών.

Η τρομοκρατική ενέργεια έρχεται μόλις δέκα μέρες μετά τις δυο επιθέσεις αυτοκτονίας -την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει και τότε το Ισλαμικό Κράτος- εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών σε Αλεξάνδρεια και Τάντα που προκάλεσαν τον θάνατο 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη, βυθίζοντας το κράτος σε πένθος καθώς αποτέλεσαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τη χριστιανική μειονότητα εδώ και δεκαετίες.
zougla.gr