7.4.17

Eurogroup: Συμφωνία δανειστών- Ελλάδας - Έκλεισε η β'αξιολόγηση (βίντεο)


ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙ ΧΡΕΟΥΣ...

ο θρίλερ έλαβε τέλος: Έκλεισε η β'αξιολόγηση και επήλθε συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο
Το ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας.
Το σημαντικό όμως για την κυβέρνηση είναι ότι ξεκινούν άμεσα και οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους. Με δεδομένο ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 και μετά η κυβέρνηση παίρνει μεγάλη ανάσα και αναλαμβάνει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό.

Τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να την ωθήσει σε πρόωρες εκλογές όπως πολλοί εκ των αντιπάλων θα έλπιζαν. Μέχρι το 2019... ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.
«Πετύχαμε μεγάλη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το προηγούμενο Eurogroup όταν και με δική μου πρωτοβουλία αλλαξαμε τη στρατηγική που διαπραγματευόμαστε για τα πράγματα» είπε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Αθήνα καθώς όπως είπε «έχουμε συμφωνία ως προς αυτά τα μεγάλα ζητήματα και για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019 και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.

Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ λέγοντας ότι στη βάση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τις επόμενες εβδομάδες. 
 
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα» συνέχισε ο κ. Κερέ τονίζοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα». 
 
Η συμφωνία μας βάζει στις σωστές ράγες είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.
 
«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε εισαγωγικά στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Και στη συνέχεια, τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Θέλω να χαιρετίσω την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, μετά από αρκετούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες θα επιστρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
 
«Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει πολλά χρόνια σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, την υλοποίηση επενδύσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων», προσέθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος και τόνισε:
 
«Δίνουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθήσει την οικονομία να σταθεί στα πόδια της».
Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Μάλτας.
pronews