6.4.17

Βερολίνο: «Αξιολόγηση στο Eurogroup ή πουθενά αλλού»


Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών αποκλείει πολιτική λύση της αξιολόγησης σε έκτακτη σύνοδο κορυφής

Βερολίνο

Μετρημένη αισιοδοξία στο Βερολίνο. «Στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα θα επιτευχθεί πολύ πιθανόν ένα περίγραμμα πολιτικής συμφωνίας» έλεγε την Τετάρτη πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. «Και αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα».


Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία από τις Βρυξέλλες, ότι σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη σύγκλιση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Παράλληλα όμως εξέφρασε την απορία της για την αλλαγή τακτική της πρώτης, η οποία προκαλεί καινούρια σύγχυση. «Στην αρχή δήλωνε πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις πρώτα στο φορολογικό και ύστερα στις συντάξεις, τώρα κάνει το αντίθετο» είπε. Όμως τέτοιοι τακτικισμοί, πρόσθεσε, δεν βάζουν τελικά φρένο στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Η λύση θα δοθεί στο Eurogroup, πουθενά αλλού» τόνισε η πηγή. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τασκ στην Αθήνα, με στόχο μια πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο στο θέμα της αξιολόγησης, αντιβαίνει στα ειωθότα. Το Eurogroup είναι το πλέον ενδεδειγμένο όργανο γι αυτό, και δη τόσο από πολιτική όσο και τεχνική-διαχειριστική άποψη.

Μια επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δεν σημαίνει ωστόσο τέρμα του ελληνικού Γολγοθά. «Για την αξιολόγηση έχουμε καιρό μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Αθήνα θα πρέπει να πάρει τη δόση των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε η πηγή. Ο χρόνος μέχρι τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια κατά το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία της αξιολόγησης.

Τραινάρει το Βερολίνο συνειδητά το πέρας της αξιολόγησης; «Σε ένα βαθμό ναι» εκτιμά γερμανός διπλωμάτης. Κι αυτό, πρώτον, επειδή το τραινάρισμα αναγκάζει την Αθήνα να κάνει πρόσθετες παραχωρήσεις. Και δεύτερον, επειδή έτσι κερδίζει χρόνο για την επιδιωκόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Χωρίς αυτή τη συμμετοχή, υπενθυμίζει ο διπλωμάτης, ο κ.Σόιμπλε, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στις αρχές του χρόνου, θα έλεγε «όχι» στην εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου με ανυπολόγιστες για όλους συνέπειες.

Το ΔΝΤ βέβαια, όπως δήλωσε τις προάλλες η διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, δεν φαίνεται διατεθειμένο να του κάνει την «χάρη» χωρίς να πάρει ως αντίτιμο ένα δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Και αυτό προμηνύει μια συνέχιση του ελληνικού «θρίλερ» ανεξάρτητα από τις όποιες υποχωρήσεις κάνει η Αθήνα. «Από ένα σημείο και μετά, το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα, η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον» προσθέτει ο διπλωμάτης εννοώντας με «Ουάσιγκτον» την έδρα του ΔΝΤ. «Όσο δεν σταματά αυτή θα καθυστερεί και η αξιολόγηση».

Το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί προφανώς ούτε κατά την συνάντηση του κ.Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη στο Βερολίνο. «Ούτε οι δυο τους, ούτε το Eurogroup έχουν την διακριτική ευχέρεια να το λύσουν» λέει ο διπλωμάτης. Η λύση, προσθέτει, θα

μπορούσε να βρεθεί μόνο στα τέλη Απριλίου, κατά την ιδία συνάντηση του κ.Σόιμπλε με την κ.Λαγκάρντ στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

tovima