5.4.17

Τσίπρας: Σύνοδος των χωρών του ευρώ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής


Λύση τώρα στο Eurogroup, αλλιώς έκτακτη σύνοδο κορυφής Κρατών - Μελών της ζώνης του ευρώ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αν και λίγο αργότερα εκτίμησε ότι «δεν θα πάμε σε Συμβούλιο Κορυφής) από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα. 


«Αυτή η ατέρμονη συζήτηση πρέπει να τελειώσει εδώ», είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας για την καθυστέρηση το ΔΝΤ και όσους το 2015 έλεγαν ότι πρέπει η Ελλάδα να οδηγηθεί στην έξοδο από την Ευρώπη, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε.

«Κάποιοι κάθε φορά που πλησιάζουμε σε λύση συνεχώς μεταφέρουν τα γκολπόστ. Όμως εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες. Έχω ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει άμεση λύση. Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί γιατί την Παρασκευή θα έχουμε λύση αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 2015 διαρκώς διαψεύδει τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ επιτυγχάνοντας εξαιρετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.
«Από το 2016 έχουμε πιάσει τον στόχο για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα για πρώτη φορά υπάρχουν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και η οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω τα καταστροφολογικά σενάρια για έξοδο της Ελλάδος από την Ε.,Ε., όπως κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δεν δίσταζαν να το λένε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέραμε δημοσιονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς. Το 2015 είχαμε στόχο έλλειμμα 0,25% και πετύχαμε πλεόνασμα 0,2%. Το 2016 τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά. Παρά τις, ως συνήθως, δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2016 κλείνει με πλεόνασμα πολύ πάνω από 3%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5%».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε καθαρά για τις ευθύνες στην καθυστέρηση της αξιολόγησης τονίζοντας ότι κάποιοι βάζουν τεχνητά εμπόδια στην οικονομία. «Και σήμερα ορισμένοι εμφανίζονται αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική της απαράδεκτης κωλυσιεργίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Είναι μία προσπάθεια να τεθούν τεχνητά εμπόδια στην ανάκαμψη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η αίσθηση που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία κάποιοι έρχονται να βάλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν το χρόνο και να επαναφέρουν τα σενάρια εξόδου».
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της ενότητας της Ευρώπης. Έχουμε μία διαδικασία που οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup τηα Μάλτας. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από την συμφωνία. Αν, παρά τις προβλέψεις, η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ατέρμονη συζήτηση πρέπει να τελειώσει εδώ».
Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στο δείπνο που του παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτίμησε ότι «Δεν θα πάμε σε Συμβούλιο Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα». Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το εάν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω πως όχι».
Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ τόνισε ότι «η ευθύνη επίτευξης συμφωνίας είναι κάτι που μοιραζόμαστε όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία» και επανέλαβε ότι χθες (σσ Τρίτη) στις διαπραγματεύσεις υπήρξε σημαντική πρόοδος και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα.
«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Eurogroup της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως η διάθεση της ΕΕ δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.
huffingtonpost