5.4.17

Κύπρος: Τι γίνεται με τις βρετανικές βάσεις μετά το Brexit


Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Κύπρος θα είναι εγκαίρως έτοιμη να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.
O κ. Κασουλίδης , ο οποίος ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι ειδική ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη προχωρήσει σε ένα πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα άλλα υπουργεία.



Όσον αφορά τις βρετανικές βάσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συμφωνήθηκε με την ΕΕ πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι υπό την αιγίδα της, αλλά, η ουσία της διαπραγμάτευσης θα γίνει διμερώς μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυπριακής κυβέρνησης εξαιτίας της εξειδίκευσης του θέματος.

«Στόχος είναι η διασφάλιση της συνέχισης του πρωτοκόλλου 3 υπό άλλη μορφή, ώστε με νομική βεβαιότητα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση όλοι Ευρωπαίοι πολίτες, που θα κατοικούν ή θα εργάζονται στις περιοχές των βρετανικών βάσεων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ