10.4.17

Τρία σενάρια βλέπουν οι Ρώσοι μετά την πυραυλική επίθεση Ν.Τραμπ: Διπλωματική λύση, ένταση ή απλά Γ' ΠΠ


Η ΜΟΣΧΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τρία σενάρια βλέπουν οι Ρώσοι σύμβουλοι μετά την πυραυλική επίθεση Ν.Τραμπ: Διπλωματική λύση, ένταση ή απλά Γ' ΠΠ
 
Ακόμα και ο εφιάλτης ενός πυρηνικού πολέμου είναι πιθανός μετά την αμερικανική επίθεση κατά συριακής βάσης προ ολίγων ημερών και ειδικότερα μετά τις χθεσινές διαρροές ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H. R. McMaster επιχειρεί να παρουσιάσει στον αμερικανό πρόεδρο στοιχεία και εκθέσεις πληροφοριών ώστε να τον πείσει για να διατάξει μια μαζική αμερικανική επέμβαση στη Συρία η οποία μπορεί να φτάσει και τους 150.000 στρατιώτες!
 
Μερικοί ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό ο Ν.Τραμπ να παρασυρθεί από τους συμβούλους του σε μια γενική επίθεση κατά των συριακών δυνάμεων που θα σημάνει την έναρξη συγκρούσεων με ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή και την ενεργοποίηση των πυρηνικών βαλιτσών των δύο ισχυρότερων προέδρων του πλανήτη.
 
Οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να καταρρίψουν την επόμενη φορά ότι πετάξει στον συριακό ουρανό και έχουν ενεργοποιηθεί οι S-300 και οι S-400. Οι Αμερικανοί στην επόμενη επιθετική ενέργεια θα ρισκάρουν με την... ραδιενέργεια αλλά οι γνωστοί σύμβουλοι-«γεράκια» της Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένοι ότι ο Β.Πούτιν δεν θα ακολουθήσει σε μία τέτοια κλιμάκωση ακριβώς επειδή έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες για την μοίρα του πλανήτη κάτι που το «βαθύ» αμερικανικό κράτος δεν έχει.
 
Ο Ρώσος αναλυτής Aleksey Fenenko θεωρεί πιθανή την χρήση πυρηνικών όπλων πάραυτα.
 
 
Άλλος σύμβουλος του Ρώσου προέδρου ο Dmitry Suslov θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν την πολιτική Ομπάμα ο οποίος μαζί με την ΕΕ επιχειρούν να αποδυναμώσουν την Ρωσία με σταδιακά βήματα μέσω κυρώσεων και πιέσεων ώστε να την φτάσουν σε τέτοιο σημείο που να αναγκαστεί να αποσύρει την υποστήριξή της από τον Μ.Άσαντ και να επιτρέψουν την ανατροπή του.
 
Θεωρεί ακόμα πολύ πιθανή μια νέα κρίση τύπου Κούβας αυτή τη φορά ελεγχόμενη. Μόνο που και το 1962 την τότε κρίση ελεγχόμενη την θεωρούσαν.
 
Η διπλωματική λύση είναι σαφώς η πιο ελπιδοφόρα επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην Συρία ακριβώς για να μην μπουν ιδέες στις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν στην χώρα.
 
Είναι σαφές ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον που θα επισκεφτεί την Μόσχα αυτές τις ημέρες θα ενημερωθεί σαφέστατα από την ρωσική ηγεσία ότι η Μόσχα διαθέτει την δύναμη για να κάνει «κακό» στις αμερικανικές ΕΔ αν πλησιάσουν πάρα πολύ κοντά στην συριακή επικράτεια.
 
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μενβέντεφ λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση από τον αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως η κατάσταση έφτασε «μία ίντσα», δηλαδή στο όριο, μίας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
 
«Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν να αγγίξουν τις κόκκινες γραμμές μας. Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών στη Συρία, θα λάβει δυναμική απάντηση, από όποιον και αν προέρχεται. Η Αμερική γνωρίζει ότι μπορούμε να αντιδράσουμε πολύ δυναμικά»