19.4.17

Τουρκία: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος - Η κεμαλική αντιπολίτευση επιμένει

Αναμενόμενη η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου - Τα επόμενα βήματα των διαφωνούντων - Μιλούν για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο ΕΔΑΔ

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) απέρριψε σήμερα -όπως. λίγο ως πολύ, αναμενόταν- τις προσφυγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, με αφορμή τις παρατυπίες που καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει.

Πιο συγκεκριμένα, δέκα μέλη του YSK ψήφισαν κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων και ένα ψήφισε υπέρ, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

"Οι προσφυγές του HDP, του CHP και του κόμματος Vatan αναφορικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου συζητήθηκαν ξεχωριστά και, ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων, απορρίφθηκαν με ψήφους 10 κατά και έναν 1 υπέρ" ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, με αφορμή την απόφαση του YSK να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια, τα οποία δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να πετύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει σαρωτικές εξουσίες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομιμά μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο αν θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), που απέρριψε τις προσφυγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
protothema.