30.4.17

Απελευθερώθηκε η ελληνιστική πόλη Χάτρα στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος (βίντεο)


Η ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι), απελευθέρωσε την αρχαία πόλη Χάτρα στη βορειοδυτική επαρχία της Νινευή.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι αναφέρει ότι νίκησε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην πόλη της Χάτρα, η οποία βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μοσούλης.
Ο Ιρακινός αντιστράτηγος Αμπντουλαμίρ Γιαράλα επιβεβαίωσε ότι η Χάτρα απελευθερώθηκε πλήρως ύστερα από μάχη που έδωσαν οι Ιρακινοί πολιτοφύλακες ενάντια στους τρομοκράτες.

Η ιρακινή σημαία υψώθηκε στο κέντρο της πόλης, είπε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος, ύστερα από σφοδρή μάχη όπου οι εξτρεμιστές υπέστησαν βαριές απώλειες.
Η αρχαία πόλη της Χάτρα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ και τελεί υπό την προστασία της UNESCO.
Όπως και στην περίπτωση της Παλμύρας στη Συρία, έτσι και στη Χάτρα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσαν εκτεταμένους βανδαλισμούς και καταστροφές στα αρχαία μνημεία.
Η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Οι ιρακινές Αρχές δεν γνωρίζουν την έκταση των καταστροφών που έκαναν οι τζιχαντιστές στον αρχαιολογικό χώρο και η καταγραφή τους θα ξεκινήσει αφού η πόλη ασφαλιστεί από κάθε κίνδυνο και εκκαθαριστεί από εκρηκτικά και βόμβες.
Σε μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών στα αρχαία, που έγινε από την Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, αναφέρεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε όλα τα αγάλματα και τα γλυπτά επειδή «διέδιδαν την ειδωλολατρία», όπως είχαν ανακοινώσει οι τζιχαντιστές.
Τα τείχη και οι πύργοι της πόλης στέκονται αλλά είναι διάτρητα από σφαίρες.
Η σημερινή Χάτρα είναι μια ελληνιστική πόλη που οικοδομήθηκε από τους Έλληνες Σελευκίδες βασιλείς, αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ιδρύθηκε σε πιο αρχαία εποχή από τους Ασσύριους.
Στην πόλη υπάρχουν ναοί ελληνικών, ασσυριακών και βαβυλωνιακών θεών.

Δείτε βίντεο μέσα από την απελευθερωμένη Χάτρα:


tribune.gr