8.4.17

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για «καταστροφικές συνέπειες» εάν βομβαρδίσει ξανά συριακές δυνάμεις (βίντεο)


ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ SHAYRAT ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

Ξανάρχισαν 24 ώρες μετά τον βαρβαρισμό της αεροπορικής βάσης Shayrat από τους αμερικανικούς Tomahawk οι πτήσεις της συριακής Αεροπορίας και όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στην πόλη Khan Sheikhoun, στην οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση με τα χημικά αέρια, άγνωστο ακόμη από ποιον.

Παράλληλα ρωσικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες φωσφόρου εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στην Ιντλίμπ προκαλώντας μεγάλες απώλειες ανάμεσα στους ενόπλους.
Την ίδια ώρα η Ρωσία προειδοποιεί από του βήματος του ΣΕ του ΗΕ τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν νέο κτύπημα στη Συρία καθώς αυτό θα έχει «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες».
Ο Vladimir Safronkov βοηθός πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε νέα επίθεση στη Συρία καθώς: «Οι συνέπειες από κάτι τέτοιο στην περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα θα είναι εξαιρετικά σοβαρές».
Από τη πλευρά της η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley δήλωσε πως οι επιθέσεις ήταν απόλυτα δικαιολογημένες.
«Οι ΗΠΑ πήραν κάποια πολύ προσεκτικά μέτρα με την επίθεση. Είμαστε έτοιμοι να ξάνουμε περισσότερα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό δε θα είναι απαραίτητο», σημείωσε.
Μόλις εχθές ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως από τις επιθέσεις της Παρασκευής Ρωσία και ΗΠΑ έφτασαν λίγα εκατοστά από την στρατιωτική σύρραξη γεγονός που δείχνει τις προθέσεις της Ρωσίας σε περίπτωση νέου κτυπήματος.
Ήδη όλες οι αντιαεροπορικές συστοιχίες S-300V (Ταρτούς) και S-400 στην Khmeimim κοντά στην Λαττάκεια από 4 έως 6 εκτοξευτές έκαστη βρίσκονται σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.
Κανείς ‘όμως δεν είναι σίγουρος για τις μελλοντικές προθέσεις του Ντ. Τραμπ και εάν διατάξει νέες αεροπορικές επιθέσεις Στην περίπτωση όμως αυτή και άσχετα από την εγγύτητα του στόχου με ρωσικές δυνάμεις είναι σίγουρο πως θα επιχειρηθεί αναχαίτιση των βλημάτων cruise με κάθε μέσο.
Ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή είχε αρνηθεί να πει εάν η επίθεση στο αεροδρόμιο Shayrat ήταν μια επίθεση που δεν επρόκειτο να επαναληφθεί ή αν αποτελεί μέρος ενός γενικότερου νέου στρατηγικού σχεδίου για τη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer δήλωσε σχετικά πως «ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να τηλεγραφεί τις επόμενες κινήσεις του».
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες όμως πληροφορίες τόσο ο συριακός Στρατός όσο και οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θεωρούν ένα δεύτερο κτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία εξαιρετικά πιθανό.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η συριακή Αεράμυνα έβαλλε κατά αμερικανικού αεροσκάφους που εκτελούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από την περιοχή Al-Qamishli. Αν και δεν αναφέρεται το πιθανότερο είναι το αεροσκάφος να ήταν UAV.