8.4.17

Ο γαμπρός του Ρ.Τ.Ερντογάν προανήγγειλε ένταση σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ


ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ...

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
O Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα κάνει δύο εξορύξεις στη Μεσόγειο ανάβοντας εκ νέου «φωτιές» σε Αιγαίο και ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ
 
Δεν προσδιόρισε τις περιοχές αλλά θωρείται βέβαιο ότι θα τις επιχειρήσει εντός της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ και όχι έξω από τα τουρκικά παράλια. 
 
Ανακοινώνοντας ο 39χρονος γαμπρός τη «νέα ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας», είπε ότι ηΤουρκία θα βασίζεται στους εσωτερικούς πόρους.
 
Η Τουρκία θα διεξαγάγει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με γωτρήσεις, δύο στην Μαύρη Θάλασσα και δύο στην Μεσόγειο Θάλασσα από αυτή την χρονιά όπως ανακοίνωσε ο Berat Albayrak.
 
Ο Albayrak παρουσίασε τη νέα τουρκική εθνική ενεργειακή στρατηγική και υποσχέθηκε διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και ανεξαρτητοποίηση μέσω εσωτερικών πόρων
 
«Η Τουρκία θα παράξει έναν γεωφυσικό χάρτη της περιοχής της για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των φυσικών πόρων μας. Ένας χάρτης που θα ολοκληρωθεί το 2018»
 
Η εσωτερική εξόρυξη σε συνδυασμό με την εκμετάλευση των κοιτασμάτων άνθρακα θα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της Τουρκίας όπως είπε.
 
Όπως τόνισε ο Αλμπαϊράκ, με την αύξηση των επενδύσεων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πλωτές μονάδες φύλαξης και επαναεριοποίησης (FSRU) και με την επέκταση σε δυνατότητες αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Τουρκία θα μειώσει την εξάρτησή της σε ενεργειακούς πόρους.
 
Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας θα δομηθεί πάνω στην δυνατή οικονομία και την εθνική ασφάλεια δήλωσε ο Αλμπαϊράκ
 
Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες τους αυτόν τον μήνα μαζί με το ήδη ενεργό Barbaros Hayrettin.
 
Η Τουρκία ως μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες σε τρία σημεία, θα χρησιμοποιήσει ενεργά τις θάλασσες αυτές με ένα πλοίο στη Μεσόγειο και άλλο στην Μαύρη Θάλασσα.
 
Όπως πρόσθεσε, «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, με το νέο σκάφος ερευνών και εξόρυξης θα κάνουμε κάθε χρόνο εργασίες εξόρυξης στις θάλασσες, δύο στην Μαύρη Θάλασσα και δύο στη Μεσόγειο».
 
«Όλα είναι έτοιμα. Όσο πιο πολύ κοιτάζεις τόσο πιο πολλά θα βρίσκεις. Τώρα θα είμαστε πιο ενεργοί στις εξορύξεις στη θάλασσα και στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
 
Ανάμεσα σε άλλα, ο Αλμπαϊράκ πρόσθεσε ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της Τουρκίας θα είναι έτοιμος το 2018.
 
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είναι ο σύζυγός μίας από τις κόρες του Ερντογάν, της Έσρα, την οποία παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 με μάρτυρες στον πολιτικό γάμο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την σύζυγό του Νατάσα.
 
Επίσης μάρτυρες ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε.
 
Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει το γάμο «συνάντηση των πολιτισμών» υπενθυμίζοντας ότι από τους τέσσερις μάρτυρες δυο ήταν χριστιανοί και δυο μουσουλμάνοι.