27.4.17

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η ειδοποίηση από τουρκικής πλευράς πριν τις αεροπορικές επιδρομές»


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία που πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρονικό περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας πριν εξαπολύσουν επιδρομές εναντίον συμμαχικών κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.
«Υπήρχε (περιθώριο) μικρότερο της μιας ώρας από την ώρα της ειδοποίησης και την διεξαγωγή των πληγμάτων», είπε ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στο Πεντάγωνο. «Αυτός δεν ήταν αρκετός χρόνος και αυτό ήταν μια ειδοποίηση, ασφαλώς, και όχι συντονισμός όπως θα περιμέναμε από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ».

Σύμφωνα με τον σμήναρχο Ντόριαν, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές στους Τούρκους ότι ο χρόνος που δόθηκε (...) ήταν ανεπαρκής για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δυνάμεών μας στο έδαφος».
Ο ίδιος σημείωσε πως στρατιώτες των ΗΠΑ βρίσκονταν σε ένα σημείο που απείχε 10 χιλιόμετρα από τη μια περιοχή η οποία επλήγη και ότι η ειδοποίηση της τουρκικής πλευράς ήταν πολύ αόριστη και δεν επέτρεπε να υπάρξει αποτελεσματική ανταπόκριση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ