11.4.17

Α.Μέρκελ και Κ.Λαγκάρντ δημιουργούν προσωπική «κόντρα» με Ν.Τραμπ - Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα


Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ «ΒΕΤΟ» Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στο Βερολίνο θεωρούν βέβαιη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και συνεπώς ότι θα κλείσει έτσι άμεσα η β' αξιολόγηση αλλά δεν έχει ερωτηθεί ακόμα ο Ν.Τραμπ!
 
Η αμερικανική κυβέρνηση ως γνωστόν μπορεί να θέσει βέτο στην συμμετοχή του ΔΝΤ και ουδείς ξέρει τι πρότίθεται να κάνει ο Αμεριακνός πρόεδρος αφού είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχει καθόλου καλή «χημεία» μεταξύ αυτού και της Α.Μέρκελ αλλά και της Κ.Λαγκάρντ.
 
Οι τελευταίες που συνδέονται και με προσωπική φιλία ύστερα από την συνάντησή τους έδωσαν συνέντευξη από κοινού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και τους επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και όλοι μαζί επέκριναν χωρίς να πουν ονόματα το Ν.Τραμπ τον οποίο τον κατηγορούν ότι επαναφέρει τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο ενώ οι ίδιοι τάχθηκανε υπέρ των ανοιχτών αγορών και κατά των οποιωνδήποτε εμποδίων στην ελευθερία του εμπορίου.
 
Φυσικά μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να φέρει ανάλογες αντιδράσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο και να εναντιωθεί στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Κάτι το οποίο μπορείν να είναι καταστροφικό για την Ελλάδα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για αργοπορίες και το ζήτημα του χρέους πρέπει να λυθεί άμεσα.
 
Φυσικά άμα δεν κλείσει η αξιολόγηση θα είναι καταστροφικό και για την Α.Μέρκελ γιατί θα φανεί ότι ενώ πολιτικά έκανε τα πάντα για να έχει αίσιο τέλος τελικά απέτυχε παταγωδώς δημιουργώντας «φωτιές» στην ευρωζώνη καλοκαιριάτικα.
 
Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα συμφωνία φέρεται να συμφώνησε ο Ε.Τσακαλώτος Για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για έξι χρόνια μετά 2018 (που ήδη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο). Το ΔΝΤ είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο η Γερμανία θα δεχτεί μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους (επιτοκιακής μορφής και χρονικής επέκτασης τοκοχρεωλυσίων θα είναι αυτή).
 
Μία ελάφρυνση χρέους την οποία η Ελλάδα περιμένει για να μπορέσει να κάνει μια σοβαρή επανεκίνηση της οικονομίας της. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι ότι η Fraport ζήτησε εγγυήσεις ότι τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δε θα χαθούν ακόμη κι αν η χώρα αλλάξει νόμισμα.
 
Η κυβέρνηση παρείχε τις εγγυήσεις, ενεργοποιώντας βασιλικό διάταγμα του 1953
 
Σύμφωνα με το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να επιτάξει την επένδυση της Fraport μόνο σε περίπτωση πολέμου, αλλά ακόμα και αν περιέλθει η χώρα μας σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώσει την γερμανική εταιρεία για όσο διάστημα διαρκέσει η επίταξη.