28.4.17

Η πορεία ενός επίδοξου καμικάζι από τον Εβρο στο ειδικό δικαστήριο του Παρισιού

Μέλη της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Cannes - Torcy», της οποίας μέλος θεωρείται και ο Μπουντινά, κατηγορούνται ότι είχαν συμμετοχή στην επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον Εβραίου εμπόρου, στην πόλη Sarcelles, τον Σεπτέμβριο του 2012.
Τον Φεβρουάριο του 2014, πέντε μήνες πριν η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή» ανακηρύξει τα εδάφη που ήλεγχε στη Συρία και το Ιράκ «χαλιφάτο» και αρκετό καιρό πριν από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες,
Νίκαια και αλλού, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προχωρήσει στη σύλληψη, στις Κάννες, του 23χρονου Γαλλοαλγερινού Ιμπραήμ Μπουντινά, με την κατηγορία ότι προετοίμαζε πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε γαλλικό έδαφος. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο γαλλικός Τύπος είχε αποκαλύψει ότι στη σύλληψη του Μπουντινά είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο η ελληνική Αντιτρομοκρατική, καθώς αστυνομικοί της υπηρεσίας τον είχαν ανακρίνει στους Κήπους Εβρου και είχαν βρει στην κατοχή του ένα USB με οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών. Την είδηση είχε επιβεβαιώσει με ανακοίνωσή του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: «Οι πληροφορίες και η εν γένει συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. συνέβαλαν καίρια στον εντοπισμό και την αποκάλυψη της δράσης του 23χρονου».
Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Γαλλίας συγκέντρωσαν κάθε δυνατή πληροφορία για το παρελθόν, τη δράση και τα σχέδια επιθέσεων του Μπουντινά και πλέον, από την Πέμπτη 20 Απριλίου, ο νεαρός τζιχαντιστής και τα υπόλοιπα 19 μέλη του πυρήνα «Cannes - Torcy», στον οποίο κατηγορείται ότι συμμετείχε, δικάζονται σε «ειδικό» δικαστήριο του Παρισιού. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες (καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 7η Ιουλίου), κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν πάνω από 90 μάρτυρες.

Οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει τον 23χρονο τότε Γαλλοαλγερινό την 3η Ιανουαρίου, έπειτα από διαπληκτισμό του με οδηγό ταξί που είχε αναλάβει να τον μεταφέρει από το μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου στην ενδοχώρα. Προσήχθη σε υπηρεσία της Ορεστιάδας και στη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία ταυτότητάς του είχαν καταχωρισθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες στο σύστημα «Σένγκεν ΙΙ» ως υπόπτου για τρομοκρατική δράση. Στην κατοχή του, εξάλλου, είχε βρεθεί ένα USB με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης TATP, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις του Ι.Κ. στο Παρίσι, το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και αλλού. Ο Μπουντινά μπήκε σε καθεστώς διακριτικής «επιτήρησης» (το ένταλμα εις βάρος του εκδόθηκε μία εβδομάδα αργότερα, την 10η Ιανουαρίου) και συνέχισε, παρακολουθούμενος, το ταξίδι του μέσω Ιταλίας, με τελικό προορισμό την Κυανή Ακτή. Τελικά, εντοπίστηκε και συνελήφθη την 17η Φεβρουαρίου σε συγκρότημα πολυκατοικιών στην περιοχή Mandelieu La Napoule στις Κάννες.

Ο Μπουντινά θεωρείται μέλος της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Cannes - Torcy» με πυρήνες στο Παρίσι και τη Νότια Γαλλία. Μέλη της κατηγορούνται ότι είχαν συμμετοχή στην επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του Εβραίου εμπόρου, στην πόλη Sarcelles, τον Σεπτέμβριο του 2012. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, κατά τις έρευνες μετά την επίθεση στη Sarcelles, Γάλλοι αστυνομικοί συγκέντρωσαν πλήθος ευρημάτων για τα μέλη του «πυρήνα» και τον Ιμπραήμ Μπουντινά. Ανάμεσα σ’ αυτά και μια χειρόγραφη επιστολή του νεαρού προς την οικογένεια και τη σύντροφό του. Στο κείμενο, ο 26χρονος σήμερα τζιχαντιστής εξέφραζε την πίστη του στον Αλλάχ και την απόφασή του να εγκαταλείψει τον επίγειο κόσμο. «Συγγνώμη που δεν σου έδωσα τη ζωή που ήθελες. Εύχομαι πραγματικά να σε συναντήσω στον παράδεισο, όπου θα είσαι η βασίλισσά μου», έγραφε στη σύντροφό του.

Ο Ιμπραήμ Μπουντινά μαζί με τον 28χρονο σήμερα φίλο του Αbdelkader Tliba (συνελήφθη στην Ιταλία) το 2012 είχαν ταξιδέψει στην Αίγυπτο και είχαν μετάσχει σε σχολή διδασκαλίας του Κορανίου, ενώ το 2013 μετέβησαν στη Συρία, όπου πολέμησαν αρχικά στις τάξεις της Aλ Κάιντα και στη συνέχεια του Ισλαμικού Κράτους.
kathimerini
Έντυπη