16.4.17

Βόρεια Κορέα: Νέα... αλλά αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή (φωτό)


ΗΠΑ: «ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΤΥΠΟΥ ΙCBM» 

Για άλλη μια φορά το διεθνώς απομονωμένο κράτος της Βορείου Κορέας συνέχισε τους λεονταρισμούς του και την επιθετική ρητορική του κατά των ΗΠΑ κλιμακώνοντας τις απειλές του μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το «βορειοκορεατικό πρόβλημα» θα λυθεί.

Μια ημέρα μετά την εντυπωσιακή στρατιωτική πορεία για την «Ημέρα του Ήλιου», την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου από την πόλη Σίνπο, όπου βρίσκεται και βάση υποβρυχίων αλλά η δοκιμή απέτυχε όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Την ανατίναξη του πυραύλου «σχεδόν αμέσως» επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

Η διοίκηση ειρηνικού των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων «εντόπισε και παρακολούθησε» την τροχιά που διέγραψε ένας «κατά την εκτίμησή της βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 11:21 ώρα Χαβάης» (σ.σ. 00:21 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο πλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ.

«Ο πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως», διευκρίνισε ο Μπέναμ προσθέτοντας ότι «ο τύπος του πυραύλου είναι κάτι που τελεί υπό ανάλυση».
«Απειλεί όλο τον κόσμο»
Τραβάει το σκοινί η Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο που εξερράγη στον αέρα
Η αποτυχημένη απόπειρα επίδειξης δύναμης από την Πιονγιάνγκ έγινε λίγες ώρες πριν φτάσει στη Νότια Κορέα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στα πλαίσια ενός 10ημερου ταξιδιού στην Ασία.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου απειλεί «όλο τον κόσμο» σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Το γεγονός ότι «η Βόρεια Κορέα επέδειξε διάφορους επιθετικούς πυραύλους στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση και τόλμησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο σήμερα είναι μια επίδειξη δύναμης που απειλεί όλο τον κόσμο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο πύραυλος δεν ήταν ένας διηπειρωτικός τύπου ICBM όπως αυτός που επέδειξε το καθεστώς στην παρέλαση του Σαββάτου
Ο πύραυλος ICBM που επέδειξε η Πιονγιάνγκ το Σάββατο



Αυτό που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα είναι το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να αρχίσει την εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια, εξέλιξη που θα καθιστούσε πιο δύσκολο ένα προληπτικό χτύπημα.
 
ΗΠΑ: Ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα δεν ήταν ICBM
 
Μπορεί να ειπωθεί με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι δεν εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος κατά την αποτυχημένη δοκιμή που έγινε νωρίτερα αλλά η εκτίμηση των δεδομένων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε πριν από λίγο ένας αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
 
Ένας δεύτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο πύραυλος αυτός φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένος για να εκτοξεύεται από τη στεριά.
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του για στρατιωτικά θέματα έχουν ενημερωθεί για την αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας.
 
Ο Τραμπ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το ζήτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μάτις.
 
Παράλληλα σημειώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος ταξιδεύει προς τη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, επίσης ενημερώθηκε για την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου και βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο Τραμπ.|
 
Ο Πενς ενημερώθηκε περίπου μία ώρα αφότου το αεροσκάφος του απογειώθηκε από το Άνκορατζ της Αλάσκας, διευκρίνισαν συνεργάτες του.