16.4.17

Τουρκία: Δημοψήφισμα - Μεγάλη διαφορά υπέρ του «Ναι» δείχνουν τα αποτελέσματα


ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ «ΝΑΙ» ΜΕ 57,5 ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΜΕ 42,5 ΣΤΟ 51,1% ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταμαρτύρηση των ψήφων για τα κρίσιμο τουρκικό δημοψήφισμα.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 ώρα Ελλάδος για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας με τα βλέμμα της Ευρώπης στραμμένο στο αποτέλεσμα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά θα αλλάξει και το ίδιο το καθεστώς.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν θα δρομολογηθεί τελικώς η συνταγματική αναθεώρηση που, αν υλοποιηθεί, θα εκχωρήσει σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες στον προεδρικό θώκο και τον άνθρωπο που κάθεται για την ώρα σε αυτόν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως τα  πρώτα αποτελέσματα από 32 πόλεις αλλά στην ανατολική Τουρκία δείχνουν το «όχι» να είναι μπροστά με ποσοστό 60,2% έναντι του «ναι» με 39,8%.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο σύνολο της επικράτειας  και στο 55,40 των καταμετρημένων ψήφων το Ναι παίρνει 56,81% και το Οχι 43,15 %
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πάντως προβλέπουν επικράτηση του «Ναι» με μικρή διαφορά, που θα σημαίνει αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029.
«Το δημοψήφισμα δεν είναι μία «συνηθισμένη» ψηφοφορία αλλά μία ψήφος για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν, λίγη ώρα αφότου έριξε την ψήφο του σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη στην λογική και στα κριτήρια του τουρκικού λαού και εκφράζοντας την ελπίδα πως θα αναδειχθεί το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που το Σάββατο είχε παρομοιάσει το προωθούμενο προεδρικό σύστημα με «λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό».
Πολλοί αναλυτές πάντως διευκρινίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις και οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα έλαβαν χώρα εν μέσω κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, εκτιμώντας πως πολλοί που διαφωνούν με την θέση του Ερντογάν, φοβήθηκαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις
Το "Όχι" φανερώνει κάποια δυναμική
Ο χάρτης αφορά τα αποτελέματα απο την Κωνσταντινούπολη
https://pbs.twimg.com/media/C9i2UF1WsAElobE.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C9ipIeOXoAI9mpQ.jpg