25.4.17

Εκτακτη κρίσιμη σύνοδος για την παγκόσμια ασφάλεια στην Μόσχα: Συμμετέχουν ΗΠΑ, Β.Κορέα και Κίνα!


του Γιάννη Πετρίδη
Με βασικό αντικείμενο την κρίση στην Βόρειο Κορέα συναντώνται στην Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, της Ινδίας, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, πολλών δυτικών κρατών, συνολικά 34 χωρών στην σύνοδο για την Διεθνή Ασφάλεια που ξεκινά την Τετάρτη στην Ρωσία.
Ισως η τελευταία ευκαιρία για να εκτονωθεί μέσω συνομιλιών η κρίση, καθώς η Ρωσία και η Κίνα θα πιέσουν την Πιονγκ Γιανγκ να μην προχωρήσει σε άλλες πυραυλικές δοκιμές που θα προκαλέσουν την αντίδραση των ΗΠΑ.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ζήτησε να απομακρυνθούν άμεσα όλοι Αμερικανοί πολίτες από τη Νότια Κορέα ως μέρος μιας μεγάλης άσκησης με την κωδική ονομασία "Courageous Channel" σύμφωνα με διαρροές στρατιωτικών πηγών των ΗΠΑ τη στιγμή που Ιαπωνία και ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινές ασκήσεις-προσομοίωση πλήγματος εναντίον της Β.Κορέας.
H Κίνα μέσω του  ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τις ΗΠΑ να "αποφύγουν να προβουν σε ενέργειες που μπορεί να οξύνουν την κατάσταση" στην κορεάτικη χερσόνησο.
 
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επέκρινε την "συνεχή επιθετικότητα" της Βόρειας Κορέας και δήλωσε πως οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή.  

Ολα αυτά θα συζητηθούν στην Σύνοδο της Μόσχας.
 
Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ περιέγραψε την Β.Κορέα ως ένα "μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα" αναφερόμενος στην Βόρειο Κορέα:
 
"Αυτή είναι μια αληθινή απειλή για τον κόσμο, είτε θέλουμε να μιλάμε για αυτήν είτε όχι. Η Βόρεια Κορέα είναι μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε επιτέλους", συμπλήρωσε.
 
Στην ατζέντα της Συνόδου (MCIS) που ελπίζεται να λειτουργήσει κατευναστικά σε ότι αφορά την κρίση στην κορεατική χερσόνησο, θα βρεθούν επίσης και ο πόλεμος στην Συρία, η κρίση στην Ουκρανία και η απειλή από την ισλαμική τρομοκρατία.
 
Πριν λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την «επείγουσα πρόκληση στον τομέα της ασφάλειας» που θέτει η Βόρεια Κορέα σε μια τηλεφωνική τους συνδιάλεξη σήμερα, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
Σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα θέματα της Συρίας και της Υεμένης και την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία. την ως αλλά Σύνοδο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών στην συριακή ένοπλη σύγκρουση.