7.4.17

Τα ψέματα Τσίπρα – Καμμένου για τη ΔΕΗ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά (και δυστυχώς ούτε η τελευταία) που αποκαλύπτουμε τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.
Αυτή τη φορά, η σταχυολόγηση αφορά στις δηλώσεις, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, ύβρεις για τη ΔΕΗ. Τότε μιλούσαν για πλιατσικολόγους, αεριτζήδες και αερονύχηδες και για επιστροφή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο στο… 100%.
-9 Μαΐου 2011. Συνέντευξη Τσίπρα στον Real Fm (Χατζηνικολάου): «Το πώς θα γίνει η ανάπτυξη είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Θα πρέπει να κάνουμε μια ολόκληρη εκπομπή για να το συζητήσουμε. Θα πω όμως επιγραμματικά κάποια πράγματα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς δημόσιες επενδύσεις.
Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρούς κρατικούς πυλώνες -να το πω έτσι- σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορείς να ξεπουλάς τις δημόσιες τράπεζες εν ονόματι κάποιων μετόχων οι οποίοι δεν έχουν βάλει δεκάρα στην κρίση και έχουν πάρει 95 δις από το δημόσιο για να σταθούν και να θέλεις να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη. Δεν θα την χρηματοδοτήσεις ποτέ. Δεν μπορείς να ξεπουλάς την ενέργεια, τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ, νευραλγικούς τομείς, να θέλεις να ξεπουλήσεις τον ΟΠΑΠ που έχει 800 εκ. κέρδη ετησίως και την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία να καταποντίζονται. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τους όρους μιας προοπτικής μέσα από νεοφιλελεύθερες συνταγές».
-17 Ιουλίου 2011, Πολιτική Απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι Σιδηρόδρομοι, τα Πιστωτικά Ιδρύματα, οι επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, φορείς όπως Λιμάνια, Αεροδρόμια, Συγκοινωνιακές υποδομές, καθώς όλες οι άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, δεν μπορούν παρά να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και την πολιτική ανάπτυξης που χρειάζεται η οικονομία και ο λαός».
-25 Ιουλίου 2013. Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεπούλημα της ΔΕΗ»: «Χτες η κυβέρνηση με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επικύρωσε το σχέδιο της 15ης Μαΐου για την «Αναδιάρθρωση και Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ» που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ και έχει εγκρίνει η τρόικα. Η κίνηση αυτή που προωθεί τη σαλαμοποίηση, διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, αποτελεί κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας» / «Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».
-22 Οκτωβρίου 2013. Ομιλία Τσίπρα στους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ:  «Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την προαναγγελία εκποίησης της ΔΕΗ, που προοιωνίζει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση ενέργειας, όσο όμως και στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους» / «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα έχει γίνει ένα φτηνό πεδίο βολής. Πλιατσικολόγοι θα έρθουν να πάρουν και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν από το δημόσιο πλούτο. Αλλά όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με δημόσια αγαθά που αφορούν την επιβίωση του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε. Και η ενέργεια είναι ένα τέτοιο βασικό αγαθό» / «Προειδοποιούμε, λοιπόν, τη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και σε ό,τι μας αφορά, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας» / «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τέτοιου είδους μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης, δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά να βρίσκονται υπό ιδιωτική εποπτεία και έλεγχο και να είναι κάτω από εμπορευματική χρήση» / «Και βασική προτεραιότητα για την αποτροπή της ανθρωπιστική κρίσης είναι να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, ώστε η πρόσβαση σε αυτό το δημόσιο αγαθό να είναι δικαίωμα για όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα. Μας δεσμεύουν οι υπογραφές, αλλά τις υπογραφές δεν τις βάλαμε εμείς, ούτε κι εσείς. Σας ρώτησε κανένας για να μπει μια τέτοια υπογραφή; Ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός για να βάλει καμιά τέτοια υπογραφή σε συμβάσεις που δένουν χειροπόδαρα το ελληνικό δημόσιο και είναι κατάφωρα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος; Όχι. Αυτές οι υπογραφές βαραίνουν τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Γι’ αυτό και όσο κι αν προσπαθούν επικοινωνιακά δήθεν να πουν ότι διαπραγματεύονται και βάζουν κόκκινες γραμμές, στην πραγματικότητα τους ζητάνε να εφαρμόσουν αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Εμείς δεν έχουμε δεσμευτεί σε αυτά» / «Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματικών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος».
-7 Μαρτίου 2014. Δήλωση Γ. Σταθάκη κατά την περιοδεία του σε ΔΕΗ και ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντησή του με τους εργαζομένους: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Το θέμα της αγοράς ενέργειας και της ΔΕΗ δεν είναι στις μνημονιακές δεσμεύσεις και ό,τι συμβαίνει είναι προϊόν επιλογών που κάνει η κυβέρνηση, προφανώς σε συνεργασία με την Τρόικα» / «Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε από αυτά τα βήματα. Ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και, προφανώς, πρέπει να παραμείνει κρατική η ΔΕΗ και όλα τα άλλα θέματα, τα οποία θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια ξεκινούν και έχουν ως αφετηρία αυτό το δεδομένο» / «Η δημόσια ΔΕΗ θα μείνει και θα παραμείνει ο κορμός παραγωγής ενέργειας και σχεδιασμού στη χώρα μας».
-11 Απριλίου 2014. Δήλωση των Υπευθύνων του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου & Ευγενίας Ουζουνίδου: «Άκυρη και Παράνομη η απόφαση με τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία πράξη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό να γίνει κατανοητό από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που θέλουν να αγοράσουν αντί πινακίου φακής την στρατηγικότερης επιχείρησης της χώρας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον ΑΔΜΗΕ ως 100% Δημόσια Επιχείρηση και όσοι παρανόμησαν και έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου και της ΔΕΗ θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές: Αναδείξαμε την παράνομη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ για όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι».
-2 Ιουλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στο Αμύνταιο Φλώρινας: «Θα μπορούσα να μιλάω αρκετή ώρα για να εξηγήσω για ποιο λόγο αποτελεί έγκλημα εθνικό, οικονομικό η εκποίηση και η διάλυση της ΔΕΗ. Θέλουν να πάρουν έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής, και δωρεάν τον ορυκτό πλούτο. Τον εθνικό μας πλούτο. Και δεν είναι επενδυτές. Αυτοί είναι αετονύχηδες. Αυτοί είναι αεριτζήδες».
-2 Ιουλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και το ορυχείο Αμυνταίου:  «Τι άλλο να πει κανείς για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που επιχειρείται σήμερα τόσο με τη ΔΕΗ, όσο όμως και με το δημόσιο πλούτο και τους αιγιαλούς είναι ένα ριφιφί» / «Κλείνω την τοποθέτησή μου με μία δέσμευση: Σε ό,τι μας αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμού του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας και μόνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΔΕΗ σε περίοδο κρίσης θα λειτουργήσει και ως αρωγός των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα ως αρωγός των πληθυσμών που βρίσκονται σε αυτήν εδώ την περιοχή και 60 χρόνια τώρα έχουμε αυτό το αγαθό εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχετε εσείς εδώ και βάζετε πλάτη για όλη τη χώρα. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Δυτική Μακεδονία. Να σας ευχαριστήσω και να πω ότι αυτή τη φορά δεν είμαι απλώς αισιόδοξος. Η ΔΕΗ και οι αιγιαλοί θα είναι κύκνειο άσμα μιας κυβέρνηση που ήδη ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες δεν θα είναι παρούσα. Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα δώσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα και το λαό».
-9 Ιουλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ»: Σήμερα, η ΔΕΗ αποτελεί το πολυτιμότερο εργαλείο της εθνικής οικονομίας. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, με συνεισφορά στο 3% του ΑΕΠ. Η ΔΕΗ δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, που πήγε το ρεύμα εκεί όπου δεν μπορούσαν να το πάνε οι ιδιωτικές εταιρείες. Η υπόθεση της ΔΕΗ αφορά στην προοπτική της χώρας και στη δυνατότητά της να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Είναι το απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση» / «Είναι ύβρις, κύριοι του Μνημονίου, να ομιλείτε για «μικρή ΔΕΗ» και όλον αυτόν τον πλούτο να τον αποκαλείτε «μικρή ΔΕΗ». Είναι κομμάτι της χώρας ανεκτίμητο και εσείς θέλετε να το εκποιήσετε άρον-άρον σε ένα Θερινό Τμήμα. Σας ρωτούμε: γιατί; Για να βγούμε από την κρίση; Όχι φυσικά. Για να εκσυγχρονίσετε το ενεργειακό δίκτυο της χώρας; Ας αφήσουμε τα καλαμπούρια. Όπου υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις –και μη χρησιμοποιείτε την καραμέλα «αποκρατικοποιήσεις», ιδιωτικοποιήσεις είναι- όπου είχαμε απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά» / «Όμως, κάπου εδώ τα ψέματα τελειώνουν. Η χώρα με αυτό που θέλετε να νομοθετήσετε χάνει το βασικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής. Χάνει κρίσιμο εργαλείο στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Χάνει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πιστεύει αλήθεια κανείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, ότι εμείς εδώ του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ιστορία θα είμαστε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»; Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας, μιας εκποιημένης χώρας, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα, για να σας αφήσουμε να παίξετε και το τελευταίο σας χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια Σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, της περιβόητης «αριστερής παρένθεσης»; Αυτό πιστεύετε ότι θα κάνουμε; Δεν έχετε καταλάβει καλά. Δεν έχετε καταλάβει καλά ούτε εσείς ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καθίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου κι ας μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν από το εκεί. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε» / «Η επιλογή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και όχι μόνο, αλλά και του συνόλου του δημόσιου πλούτου –τους αιγιαλούς και όλα όσα ετοιμάζεστε να παραδώσετε σε επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα, κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα- είναι επιλογή υπεράσπισης της χώρας, υπεράσπισης της δημόσιας σφαίρας, του δημόσιου τομέα, ο οποίος μπορεί και πρέπει να οικειοποιείται τα συνολικά αγαθά και να τα επιστρέφει στην κοινωνία, καθιστώντας τα προσιτά σε όλους τους πολίτες» / «Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Σας καλούμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, να σταματήσετε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, να κατανοήσετε ότι δεν δικαιούσθε να πάρετε τόσο κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ. Σας καλούμε, αν θέλετε, και να συμμορφωθείτε με το Σύνταγμα και τους νόμους. Εμείς, από τη πλευρά μας θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, για να δώσουμε τη δυνατότητα ελληνική κοινωνία να πάρει θέση. Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να αποφασίσει. Θέλω, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, να μου δώσετε την ευκαιρία να πω και να υπογραμμίσω ότι η τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής για το θέμα της συλλογής των υπογραφών για την ενεργοποίηση του άρθρου 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος είναι η αυτονόητη. Οι Βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τις απαιτούμενες εκατόν είκοσι» / Θέλετε να υποθηκεύσετε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, να παραχωρήσετε στο κεφάλαιο πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ξεπουλήσετε δημόσιο χωρίς πλούτο και όλα αυτά να τα κάνετε σκοτάδι με κόλπα και εκβιασμούς» / «Οι ημέρες του φόβου τελείωσαν για τον ελληνικό λαό. Εσείς, όσο θα κάθεστε στα κυβερνητικά έδρανα είστε καταναγκασμένοι να ζείτε με το φόβο. Αλλά ευτυχώς και για εσάς και για τον τόπο, δεν θα είναι πολλές οι ημέρες του φόβου σας. Σύντομα ο λαός μας θα απαλλάξει και εσάς, αλλά και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο».

-24 Αυγούστου 2014. Συνέντευξη Τσίπρα στην Real News: «Εδώ ο κ. Σαμαράς φοβάται να ανοίξει τη Βουλή γιατί δεν έχει σίγουρους τους 151 για τη ΔΕΗ και μας λέει ότι έχει 180; Και αν τους έχει πού τους έχει βάλει, στην κατάψυξη; Αστεία πράγματα. Ο κ. Σαμαράς κάνει σα να μην έχει δει τις δημόσιες δηλώσεις κομμάτων και βουλευτών. Και το κάνει για να μην καταρρεύσει το ηθικό των βουλευτών του. Άλλωστε δε ζητάει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας. Ζητάει να του λυθούν τα χέρια για ενάμισι ακόμα χρόνο ώστε να εφαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ και την τελική ληστεία της δημόσιας περιουσίας. Και αυτό δε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να του το παραχωρήσει κανένας κατεψυγμένος Τσιριμώκος, ιδίως με το κλίμα που δημιουργείται στη κοινωνία».
-28 Ιανουαρίου 2015, δήλωση Λαφαζάνη: «Κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και τις περαιτέρω αποκρατικοποίησης ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ.Με την κυβέρνησή μας τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα. Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο, που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά. Στα ΕΛΠΕ το ποσοστό που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψει στο Δημόσιο». Ακολουθεί δήλωση Φωτόπουλου, όπου εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δήλωση Λαφαζάνη για ΔΕΗ. «Δικαιώνονται οι πολυετείς αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης», λέει, μιλώντας για δικαίωση μιας ολόκληρης γενιάς εργαζομένων. Καλεί λαό και εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υποστηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης. Την επομένη, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητά άμεση άρση της πολιτικής επιστράτευσης. Όπως αναφέρουν, «ο δίκαιος αγώνας βρίσκει ανταπόκριση στις αρχικές δηλώσεις του υπουργού. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις».
-10 Φεβρουαρίου 2015. Π. Λαφαζάνης, ομιλία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Σταματά κάθε εγκληματική υποβάθμιση των ΑΠΕ, οι οποίες αναβαθμίζονται με στόχο να παίξουν κεντρικό ρόλο στο τομέα των φυσικών πηγών. Ο Όμιλος ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ατμομηχανή της οικονομίας και την απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση» / «Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το πρόγραμμα δεν τεμαχίζεται και δεν διαιρείται. Θα το εφαρμόσουμε κατά γράμμα. Το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα το επόμενο διάστημα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης και κυρίως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε ότι θα μας εκβιάσουν και θα υποχωρήσουμε. Τέλος σε ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ. Επανεξετάζονται η εξαγορά του Ελληνικού και η σύμβαση των Μεταλλείων στις Σκουριές, δημόσια διαχείριση τραπεζών».
-24 Μαρτίου 2015, Λαφαζάνης στην Κοζάνη, μιλώντας στους εργαζομένους της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς (επομένη επίσκεψης Τσίπρα σε Μέρκελ): «Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σημαία ευκαιρίας, αλλά δέσμευση προς τον ελληνικό λαό. Θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές. Δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε αποικία. Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μια ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία. Γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη. Ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιηθεί. Τη ΔΕΗ την έχουμε στην καρδιά μας, δεν τεμαχίζεται και δεν παραχωρείται, είναι ενεργειακός γίγαντας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει γίγαντας με πήλινα πόδια. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, δεν είναι προνομιούχοι, στηρίζουμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». (Την επομένη χοροπήδαγε στους ήχους της μπάντας στην παρέλαση της Κοζάνης).
-6 Απριλίου 2015, συνέντευξη Π. Καμμένου στον Ενικό (Σταρ, Χατζηνικολάου). Απέκλεισε αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, ομαδικές απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελληνικού.
-20 Αυγούστου 2015. Διάγγελμα Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών: «Θυμηθείτε επίσης ότι μας ζητούσαν, άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Τα παραπάνω δεν έγιναν αποδεκτά και κερδήθηκαν».
-6 Σεπτεμβρίου 2015, (προεκλογική) ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Και θα ήθελα εδώ να θυμίσω ότι στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και στο τελικό κείμενο, καταφέραμε να αποκρούσουμε την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Αυτό είναι η απόδειξη πως και κερδήθηκαν και μπορούν να κερδηθούν πράγματα, παρόλο που πολλοί πασχίζουν να αποδείξουν ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατο». 
-6 Οκτωβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, ομιλία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Η τρίτη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, είναι αυτή που αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, της ΔΕΗ και των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ».