6.4.17

Η Α. Μέρκελ τηλεφώνησε στον Α. Τσίπρα για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και το ζήτημα του χρέους!


ΕΠΙΑΣΕ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΑΝ «ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ» 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ ήταν αυτή που τηλεφώνησε και  ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να του πει ότι δεν θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής καθώς απόψε και αύριο κλείνει επιτέλους η β' αξιολόγηση και στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Η Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ότι αν υπάρξει νεα εμπλοκή θα ζητήσει ακόμα και Σύνοδο Κορυφής γιατί «βαρέθηκε να παίζει τις κουμπάρες» και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη.
Η κίνηση του πρωθυπουργού τελικά κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη διότι σε μια Σύνοδο Κορυφής θα ανάγκαζε τους Γερμανούς να μην κρύβονται πίσω από τους δανειστές και να αναγκαστούν να παραδεχτούν το παιχνίδι που παίζουν εις βάρος της Ελλάδας ειδικά ο γνωστός Β.Σόιμπλε
Έτσι, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν απόψε και αύριο πριν από το Eurogroup και όχι σε σημερινή τηλεδιάσκεψη η οποία απλώς δεν θα γίνει επειδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τη Βαλέτα, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί λόγω χρονικών περιορισμών
 
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν δια ζώσης λίγο πριν από το Eurogroup, ώστε να συνταχθεί προσχέδιο το οποίο θα κληθεί να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών και με το οποίο θα κλείνει η β' αξιολόγηση.
 
Η συμφωνία προβλέπει:
 
Εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς το 2019 τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρωτικά. Δηλαδή είτε ολόκληρη το 2019, είτε επιμεριζόμενη και στο επόμενο μέρος.
 
Μείωση του αφορολόγητου στις 5.600 για τους άγαμους και μάλλον πάνω από τις 6.000 για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό πραγματικά θα δώσει πολύ πόνο σε χιλιάδες χαμηλόμισθους.
 
Ενεργοποίηση των αποκαλούμενων αντίμετρων εφόσον το 2018 και το 2019 επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Κανένα αντίμετρο δεν θα μπορεί να επιστρέψει σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους αυτά που θα χάσουν από τους νέους φόρους.
 
Στην περίπτωση που το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτω από 2,5% του ΑΕΠ όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν αντίμέτρα, αλλά θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019!
 
Εδώ όλα θα στηριχθούν στο αν θα δικαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη. Γιατί χωρίς μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης περιμένει μια ζοφερή πραγματικότητα τον ελληνικό λαό.
 
Δημιουργία ειδικού μηχανισμού, ο οποίος από το Φθινόπωρο θα εκτιμά αν επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι και θα αποφασίζει ποια μέτρα θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο.
 
Εδώ έγκειται και η σύγκρουση του ΔΝΤ κμε την Κομισιόν και ιδιαίτερα την Eurostat. Καθώς άλλες οι εκτιμήσεις του Ταμείου και άλλες της Eurostat, ποιες από τις δύο θα ισχύουν;
 
Τα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν και αποφασιστούν οριστικά κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όταν θα αποφασιστεί και η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Να επισημάνουμε ότι στο ΔΝΤ υπάρχει πλέον τεράστια διάσταση απόψεων μεταξύ Λαγκάρντ και Τόμσεν και γι΄ αυτό υπάρχει φόβος ο αμετροεπής Δανός να προκαλέσει νέο ατύχημα στις διαπραγματεύσεις.
 
Βέβαια είναι πασίγνωστο ότι η Λαγκάρντ είναι φίλη με την Α.Μέρκελ και έχουν ήδη αποφασίσει από κοινού το τι θα γίνει. Ο Τόμσεν αν έχει αντίθετη άποψη το πολύ-πολύ να «καρατομηθεί»
 
Το αντίστοιχο γερμανικό πρόβλημα είναι ο Β.Σόιμπλε και εκεί είναι το ζήτημα. Αν κάνει πάλι τα δικά του η Α.Μέρκελ θα τον «καρατομήσει»; Τον χρειάζεται ενόψει εκλογών και αυτός έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να «τεντώσει» τα νεύρα της Καγκελάριου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του ή και τις διαθέσεις του.
 
Τα μέτρα θα ψηφιστούν πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
 
Εξαίρεση αποτελεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς η οποία θα ψηφιστεί μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
 
Τα μέτρα, λένε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα εφαρμοστούν αν τυχόν δεν εφαρμοστούν και εκείνα που λαμβάνονται για τη μείωση του χρέους.
 
Τέλος, για τη ΔΕΗ από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση θερμικών μονάδων παραγωγής ρεύματος ανεξάρτητα με τις αντιρρήσεις του Π.Σκουρλέτη.