11.4.17

Τραμπ: "Η Β. Κορέα ψάχνει για μπελάδες"


Στα άκρα οδηγείται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Από τη μία, ο αμερικάνικος στόλος κινείται πολύ κοντά στα κορεάτικα ύδατα, ώστε να «ενισχύει τον βαθμό ετοιμότητάς του στην περιοχή» και από την άλλη η Πιονγιάνγκ προειδοποιεί με «καταστροφικές συνέπειες» τις ΗΠΑ, τις οποίες «καθιστούν υπεύθυνες» για τις ενέργειές τους από εδώ και πέρα.  


Το Πεντάγωνο έστειλε το μεγαλύτερο του αεροπλανοφόρο, το Carl Vinson των 97.000 τόνων στην περιοχή, μαζί με τη συνοδεία του, με τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι «η Βόρεια Κορέα γυρεύει για μπελάδες, αν η Κίνα βοηθήσει, έχει καλώς, αν όχι θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας»...




Συγκεκριμένα, ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθησε στην κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, σε πρόσφατη συνάντησή τους μια καλή «εμπορική» συμφωνία, αρκεί ο δεύτερος να λύσει το «πρόβλημα της Βόρειας Κορέας», γιατί αλλιώς… αν χρειαστεί, θα το λύσει ο ίδιος.



Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για ενίσχυση της παρουσίας του αμερικάνικου στόλου στην κορεατική χερσόνησο. 




Μετά την επίθεση στη συριακή βάση, αναλυτές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο και με τη Βόρειο Κορέα
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Xi Jinping την περασμένη εβδομάδα και μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η Κίνα να αναστείλει το εμπόριο άνθρακα με τη Βόρειο Κορέα, «στραγγίζοντας» έτσι τη χώρα από μια βασική πηγή εισροών του ξένου συναλλάγματος. Το Πεκίνο θα αναπληρώσει αυτή την απώλεια σε άνθρακα με νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ. 

Μετά την επίθεση στη συριακή βάση, αναλυτές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο και με τη Βόρειο Κορέα. Η αμερικάνικη πλευρά δικαιολόγησε την παρουσία της στα ύδατα ανοιχτά της Κορέας ως «μέσο για να διατηρηθεί η ετοιμότητα στον δυτικό Ειρηνικό»…

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, με ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, αναφέρθηκε στην προσέγγιση των πλοίων του αμερικάνικου στόλου, τονίζοντας ότι υποδεικνύουν πως οι αμερικάνικες «άτσαλες κινήσεις εισβολής έχουν μπει σε κρίσιμη φάση».

«Ποτέ μας δεν παρακαλέσαμε για την ειρήνη, όμως θα αναλάβουμε τη σκληρότερη αντίδραση εναντίον των προβοκατόρων, ώστε να αμυνθούμε απέναντι σε μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη και να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο που έχουμε διαλέξει εμείς», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Στις 15 Απριλίου η Πιονγιανγκ θα γιορτάσει την επέτειο του θανάτου του παππού του ηγέτη της, Kim Il Sung, και αναμένεται οι εορτασμοί να περιλαμβάνουν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ακόμα και πυρηνικών όπλων, γεγονός που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση στην περιοχή...

Φωτογραφία από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Βόρειας Κορέας
Φωτογραφία από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Βόρειας Κορέας

zougla.gr