30.4.17

Μεγάλο σοκ έπαθε ο Ερντογάν μόλις έμαθε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό να προστατέψει τους Κούρδους – Σε κακή ψυχολογική κατάσταση


Μεγάλο σοκ έπαθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ανάπτυξη την Παρασκευή αμερικανικών στρατευμάτων στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, στη βόρεια Συρία, με στόχο να αποτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.
Ο αμετροεπής σουλτανοπρόεδρος, με το γνωστό ύφος τουρκικής σαπουνόπερας, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη συμπαράταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι YPG είναι η κυριότερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας συμμαχίας Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία κατηγορεί τις YPG ότι αποτελούν παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον τους στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι.
Κατά μήκος των συνόρων έχουν σημειωθεί επίσης συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων πολιτοφυλάκων και των ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι Κούρδοι κατέστρεψαν πέντε τουρκικά τανκς και μια βάση ραντάρ του τουρκικού στρατού, προϊδεάζοντας για ολοκληρωτικό πόλεμο σε περίπτωση που ο ημιπαράφρονας της Άγκυρας εισέβαλε στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία.
Προκειμένου να αποτρέψουν νέες αψιμαχίες, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτικά οχήματα, που φέρουν την αμερικανική σημαία, για να πραγματοποιούν περιπολίες από τη συριακή πλευρά των συνόρων μαζί με μέλη των YPG.
«Δυστυχώς, η παρουσία της αμερικανικής σημαίας πλάι στο (σύμβολο) μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται YPG μας θλίβει βαθιά», είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στην Ινδία και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει για το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, στις 16 Μαΐου.
Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, που ξεκίνησε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζεται.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Διαφορετικά, θα εξακολουθήσει να συνιστά μια ανησυχία για την περιοχή και για εμάς», ανέφερε ο υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα που μέχρι εχθές απειλούσε να εισβάλει στη Συρία και να εξοντώσει το κουρδικό αντάρτικο.
Εύλογη απορία: Τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο πλευρό των Κούρδων από την Παρασκευή. Ο Ερντογάν το Σάββατο το μεσημέρι απειλούσε ότι θα μπει στη Συρία για να τους τιμωρήσει. Οι παραπάνω δηλώσεις Ερντογάν έγιναν την Κυριακή.
Γιατί άργησε τόσο; Σκεφτόταν πια… «σοφία» θα ξεστόμιζε πάλι ή οι σύμβουλοί του δεν τολμούσαν να του πουν την αλήθεια, αφήνοντάς τον να εξευτελίζεται με «κούφιες» απειλές;
Το αμερικανικό χαστούκι στον Ερντογάν έχει αντιλαλήσει σε όλη τη Μέση Ανατολή κι ο σουλτανοπρόεδρος για να το παίξει «ισχυρός» εξαγγέλλει στους οπαδούς του ότι στα μέσα Μαΐου θα «πείσει» τον Ντόναλντ Τραμπ να πάψει να υποστηρίζει τους Κούρδους.
Ο Ερντογάν όμως έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο Τραμπ εκτιμά απεριόριστα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, που απεχθάνεται τον Ερντογάν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, που επίσης απεχθάνεται τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει όλες τις ισλαμιστικές συμμορίες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σίσι της Αιγύπτου και στο παρελθόν έχει ανταλλάξει πεζοδρομιακές βρισιές με τον Νετανιάχου.
Η φήμη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο… προηγείται. Για αυτό κανονικά θα έπρεπε να προσέχει τι θα πει στον Τραμπ σε δύο εβδομάδες, γιατί μπορεί απλά να του την έχουν στημένη.

tribune.gr