20.4.17

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Κτηνοτρόφοι στο Ωραιόκαστρο καταγγέλλουν επιθέσεις λύκων!


Αυξημένες επιθέσεις λύκων στα κοπάδια τους καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι της Νεοχωρούδας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για πρώτη φορά φέτος είδαν τα άγρια ζώα να κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο του δήμου Ωραιοκάστρου, στο χωριό.  
Ο κτηνοτρόφος Λεωνίδας Ζάικος, έχασε τους τελευταίους τρεις μήνες 20 με 30 ζώα, ενώ έδειξε στην κάμερα τα σημάδια στον λαιμό μίας κατσίκας η οποία γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το στόμα του λύκου.
 
Ο κ. Ζάικος έχει περίπου οκτακόσια ζώα τα οποία βγάζει για βοσκή σε δύο ομάδες. Μετά όμως τις τελευταίες επιθέσεις των λύκων είναι αναγκασμένος να τα βγάζει όλα μαζί, έτσι ώστε τα 25 σκυλιά που έχει να μπορούν να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά το κοπάδι. Όπως μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά, πρώτη φορά φέτος ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχουν «κοπάδια» λύκοι.  
Ο Ευάγγελος Λυκούδης, επίσης κτηνοτρόφος από τον Πεντάλοφο, καταγγέλλει πως ο ΕΛ.Γ.Α τους αποζημιώνει μόνο αν χάσουν από τις επιθέσεις των λύκων πάνω από δύο ζώα την ίδια ημέρα. Κάτι που τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση οικονομικά, αφού η αγορά ενός ζώου κοστίζει αρκετά. Ας σημειωθεί δε ότι, στις περιοχές αυτές, η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και αποκλειστική πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.  
Την προσοχή του κόσμου εφιστούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού όπως λένε, μπορεί να φαίνονται "οικολογικοί" και εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, αλλά δεν παύει να παραμένουν λύκοι. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν έχουν έρθει αρκετές φορές "πρόσωπο με πρόσωπο" με τους λύκους κοντά στο χωριό.