7.4.17

Με τα «ελληνικά» Arleigh Burke κτύπησαν οι ΗΠΑ - Ποιες είναι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις τώρα σε Α.Μεσόγειο και Συρία


(Σκοπός είναι να μας τα δώσουν μαζί με τους πυραύλους...) ΑΛΕΧ


ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ ΤOY US NAVY 

του Πέτρου Αναστασίου
Με τα "ελληνικά" αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, αυτά δηλαδή που οι ΗΠΑ θα εκχωρήσουν στην Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό μεταξύ 2019-2020 κτύπησε το αμερικανικό Ναυτικό την Συρία.
 
Τα σκάφη USS Porter (DDG-78) και USS Ross (DDG-71) φέρουν βλήματα cruise BGM-109  Tomahawk ακτίνας δράση 2.500 χλμ.
 
Το κάθε πλοίο μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 90 τέτοιους πυραύλους που εκτοξεύονται από κάθετα τοποθετημένους εκτοξευτήρες στην πλώρη και την πρύμνη των πλοίων και είναι υπό διαπραγμάτευση η απελευθέρωση από τις ΗΠΑ της χρήσης τους στην Ελλάδα.
 
Επίσης φέρουν αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά βλήματα τύπου RIM-161 Standard Missile 3 που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλες για αντιαεροπορικά συστήματα αποστάσεις, που φτάνουν μέχρι και τα 700 χιλιόμετρα από το πλοίο και σε ύψος που φτάνει στην στρατόσφαιρα καθώς αγγίζει τα 24.4 χιλιόμετρα.
 
Είναι ενταγμένα κανονικά στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν θα συμβεί μετα ελλληνικά σκάφη θκαθώς θα απελευθερωθούν βλήματα SM-2 ακτίνας δράσης μέχρι 167 χλμ. και όχι αντιβαλλιστικά SM-3.
 
Το ποιο ακριβώς βλήμα από τις εκδόσεις του RIM-66M Standard θα πάρει το ΠΝ είναι θέμα διαπραγματεύσεων και αμερικανικής αποδέσμευσης αλλά οι επιμέρους εκδόσεις που ανήκουν στη γενική περιγραφή ωε  RIM-66M δηλαδή οι SM-1MR και SM-2MR παρέχουν εμβέλεια μεταξύ 74 και 167 χλμ, μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 24 χλμ. και ταχύτητα στόχου τα 3,5 mach.
 
Τα δύο συγκεκριμένα πλοία είναι υποψήφια για παραχώρηση στην Ελλάδα, καθώς ανήκουν στις αρχικές ναυπηγήσεις της κλάσης της δεκαετίας του 1990.
 
Εχουν εμπλοκή και σε σημαντικά περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος.
 
Το αντιτορπιλικό Porter συμμετείχε στην επίθεση κατά του Ιράκ το 2003
 
Το 2007 βύθισε δύο πειρατικά ταχύπλοα στα ανοιχτά της Σομαλίας.
 
Το 2012 συγκρούστηκε με τάνκερ στα στενά του Ορμούζ και χρειάστηκε να περάσει ένα χρονικό διάστημα στο Ντουμπάι για επισκευές που κόστισαν 700.000 δολάρια.
 
Ο μόνιμος ναύσταθμός του εκτός ΗΠΑ είναι στο λιμάνι Ρότα της Ισπανίας
 
Το δεύτερο αντιτορπιλικό ROSS συμμετείχε στις αμερικανικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο το 2001
 
Το 2005 ενεπλάκη σε ένα περιστατικό εκπυρσοκρότησης βαρέος πολυβόλου του, το οποίο χτύπησε μια σκούνα, ευτυχώς χωρίς θύματα.
 
Το 2014 τρεις ναύτες του δέχτηκαν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ενώ τον Μάιο του 2015 ήταν το πλοίο που ταρακουνήθηκε από την χαμηλή διέλευση ρωσικών μαχητικών SU-24, καθώς αυτό είχε εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα και έκανε επίδειξη σημαίας.
 
Στο μεταξύ, κανένα ρωσικό πολεμικό πλοίο δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στην Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, ένδειξη ότι η Ρωσία μάλλον δεν ανέμενε την κλιμάκωση από πλευράς ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr από τα Δαρδανέλια μέχρι την Ταρτούς τα ρωσικά πλοία αυτή την στιγμή είναι τα εξής:
 
Στον λιμένα TARTUS (ΣΥΡΙΑ):
Βοηθητικό (ηλεκτρονικών υποκλοπών) AMUR PM-138
Ναρκοθηρευτικό VALENTIN PIKUL
Βοηθητικό AH IRTYSH
Ναρκαλιευτικό KOVROVETS
 
Στον Λιμένα ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ):
Ρυμουλκό SORUM
 
Εν Πλω στην Α. Μεσόγειο:
Πετρελαιοφόρο SORUM
Αρματαγωγό KOROLEV
Αρματαγωγό YAMAL
 
Απέπλευσαν και αναμένονται να εισέλθουν Αιγαίο από Στενά Ελλησπόντου:
 
Ρυμουλκό ATA MB-174
Αρματαγωγό FILCHENKOV
Φρεγάτα GRIGOROVICH
 
Για τα υποβρύχια δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, παρά μόνον ότι αποπλέουν.