11.4.17

Πλήρης στήριξη Ισπανίας στο ζήτημα των 4 ελευθεριών - Δεν περνάνε τα ύπουλα σχέδια Τουρκίας-Αγγλίας


Συνάντηση Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι – Η Ισπανία ταυτίζεται με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό – Ευχή Αναστασιάδη όπως ενισχυθούν οι εξαίρετοι δεσμοί Κύπρου – Ισπανίας – Στο πλαίσιο της Συνόδου  Κορυφής των 7 νοτίων κρατών μελών της ΕΕ ο Πρόεδρος ενημέρωσε και τους υπόλοιπους ξένους ηγέτες για το Κυπριακό
Με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σήμερα, στη Μαδρίτη, ο οποίος σε μήνυμά του στο βιβλίο επισκεπτών του πρωθυπουργικού γραφείου εκφράζει την ευχή όπως η επίσκεψή του ενισχύσει τους ήδη εξαίρετους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μετά την υποδοχή της οποίας έτυχε από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Πρωθυπουργικού Γραφείου, στο οποίο έγραψε ότι απευθύνει «ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ισπανίας για τη θερμή του υποδοχή στο Παλάτι Moncloa».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση , σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συνάντηση με τον Ισπανό Πρωθυπουργό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο, διότι τα θέματα που έχουν συζητηθεί δημιουργούν τις προοπτικές όχι μόνο για περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων σχέσεων που έχουμε αλλά και για τη σημαντική συμβολή της Ισπανίας σε αυτό που επιδιώκουμε αφού είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και ιδιαίτερα θέματα των εγειρόμενων αξιώσεων (από πλευράς Τουρκίας), το θέμα της εξόδου της Βρετανίας και η προοπτική και το μέλλον, βεβαίως, της Ευρώπης».
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ο ΠτΔ επανέλαβε ότι αυτό που τον αφήνει ικανοποιημένο είναι ότι υπάρχει και από πλευράς των δύο Κυβερνήσεων η αποφασιστικότητα να ενισχυθούν περαιτέρω οι μέχρι σήμερα άριστες σχέσεις.
View image on TwitterView image on Twitter
Με τον Π/Θ @marianorajoy. Αυτή η επίσκεψη ας ενισχύσει τους ήδη εξαίρετους δεσμούς Κύπρου-Ισπανίας προς όφελος των λαών μας κ της  
Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «το πλέον ενδιαφέρον είναι η βασική αρχή την οποίαν εξέφρασε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, και η οποία ταυτίζεται και με τις δικές μας θέσεις, που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παρεκκλίσεις από αυτές τις αρχές, όπως η αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες που προβάλλεται από πλευράς Τουρκίας».
«Και τα των εγγυήσεων βεβαίως και κάποια άλλα θέματα που εγείρονται, τα έχω με λεπτομέρεια αναπτύξει στον Ισπανό Πρωθυπουργό» ανέφερε.
Επεσήμανε επίσης πως κοινές είναι και οι θέσεις των δύο χωρών όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας, όπως και για την προοπτική για το μέλλον.
«Πολύ περισσότερο, όμως, τα όσα μας έχουν απασχολήσει στη συνάντηση μας θα είναι και το αντικείμενο της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του νότου» πρόσθεσε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
— NikosChristodoulides (@Christodulides) April 10, 2017
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
En La Moncloa con el presidente de la República de @AnastasiadesCY. Excelentes relaciones bilaterales en el seno de la 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής των 7 νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, η οποία ασχολήθηκε , μεταξύ άλλων, με θέματα που αφορούν το Brexit και το μέλλον της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους επτά αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η επιστροφή του στο νησί έχει δρομολογηθεί για αύριο νωρίς το πρωί, δηλαδή λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη η οποία σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Cyprustimes