11.4.17

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4% για το 2016


ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

Θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ για το 2016 αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει την επόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και μετά από λίγες μέρες θα επισημοποιήσει η Eurostat, φέρνοντας τα πάνω - κάτω στις διαπραγματευσεις που θα κορυφώνονται εκείνες τις ημέρες στην Ουάσιγκτον και την Σύνοδο του ΔΝΤ, γύρω από την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και των στόχων για τα πλεονάσματα στα επόμενα πολλά χρόνια μετά το 2018.
 
Τα πρωτογενή στοιχεία που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά όλες οι ενδείξεις μιλούν πλέον για πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη, πάνω και από 3,5% του ΑΕΠ.
 
Δείχνουν δηλαδή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2016 ήταν... επταπλάσιο ή και ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με την απαίτηση του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με στόχο για 0,5% του ΑΕΠ (σχεδόν 6,5-7 δισ. ευρώ αντί μόλις 900 εκατ. ευρώ που απαιτείτο).
 
Και όλα αυτά, χωρίς να έχει ακόμα επιστρέψει η Ανάπτυξη στη χώρα, μόνο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επεβλήθηκαν διαδοχικά από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και πριν καν εφαρμοστεί ο Νόμος Κατρούγκαλου που κατέκαψε συντάξεις και εφάπαξ –αλλά και χωρίς να επιβληθούν καν τα επόμενα μέτρα που καλείται να ψηφίσει η Βουλή για το 2019-2020.
 
Η κυβέρνηση σπεύδει να πανηγυρίσει για το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα -της τάξεως των 7 δισ. για το 2016
 
Μια τέτοια απρόοπτη εξέλιξη ακυρώνει την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ, που επιμένει σθεναρά ακόμη να αρνείται την επίτευξη τόσο υψηλού πλεονάσματος.
 
Το «καλό νέο» είναι πως η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να μπει και σε μια νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, την φορά αυτή όμως για το πώς, πότε, πόσα και σε ποιους θα μοιράσει σε παροχές το μέρος του υπερπλεονάσματος που καταγράφεται.
 
Το αρνητικό στην περίπτωση αυτή όμως είναι πως, έχοντας πέσει και η ίδια «θύμα» του δημοσιονομικού της επιτεύγματος, απέδειξε ότι έχει αποτύχει διαπραγματευτικά να αντισταθεί στις ορέξεις των δανειστών και να αποκρούσει με επιτυχία τις πιέσεις τους για αχρείαστα νέα μέτρα.