17.3.17

ΥΠΑΜ Τουρκίας: «Οριστικό, παίρνουμε τους S-400 από την Ρωσία»


Την οριστική απόκτηση των  αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, ενώ φρόντισε να καθησυχάσει τη Δύση λέγοντας πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά δεν είναι ανάγκη να ενσωματωθούν στο σύστημα Αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
Αναλυτικά ο Τούρκος υπουργός, δήλωσε ότι «η Άγκυρα δεν έχει σχέδια για ενσωμάτωση των ρωσικών S-400 στο σύστημα του ΝΑΤΟ», που θα αγορασθούν από τη Ρωσία, σύμφωνα με το κανάλι Haber7.

Ο Ισίκ έκανε την διευκρίνιση αυτή για να καθησυχάσει το ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει καμιά διαρροή των ΝΑΤΟϊκών πρωτόκολλων επικοινωνίας  προς την Ρωσία, αφού δεν θα υπάρξει καμιά διασύνδεση με τα ρωσικά συστήματα.
Σημειώνεται πως τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα κέντρα διοίκησης και έλεγχου και τα μαχητικά αεροσκάφη επικοινωνούν στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ μέσω συγκεκριμένων πρωτοκόλλων μετάδοσης δεδομένων TDL (Tactical Data Link). Όλα τα συστήματα C3 (Διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνία) χρησιμοποιούν συγκεκριμένες προδιαγραφές TDL για να αποστέλλουν και να δέχονται δεδομένα αυστηρά κωδικοποιημένες.  
Έτσι κάθε απόπειρα διασύνδεσης ρωσικών συστημάτων με το ΝΑΤΟ θα αποκάλυπτε εκ των πραγμάτων κλείδες ασφαλείας της συμμαχίας προς τους Ρώσους, εφόσον Ρώσοι μηχανικοί θα έπρεπε να είναι παρόντες στην διασύνδεση αυτή, κάτι βέβαια που το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση.
Νωρίτερα, ο Ισίκ είχε αναφέρει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, σχετικά με την προμήθεια του αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού  συστήματος S-400, αλλά «οι δύο χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο της υπογραφής  της συμφωνίας για την αγορά τους».
Σε άλλη ερώτηση για την επιχείρηση  που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις κατά της πόλης Μανμπίτς στη Συρία, ο Ισίκ δήλωσε ότι « κόκκινη γραμμή μας και προτεραιότητα είναι η διάλυση του PYD από την Μανμπίτς, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει η διπλωματική επιλογή και όχι η στρατιωτική, λόγω της παρουσίας εκεί αμερικανικών ρωσικών  στρατιωτικών δυνάμεων» .
 Να σημειωθεί ότι με δάνειο αγοράζει τους S-400 από την Ρωσία η Άγκυρα, δηλαδή ότι δεν κάναμε εμείς το κάνει αυτή προκαλώντας εύλογα ερωτήματα γιατί τότε η Αθήνα δεν προχώρησε σε μια τέτοια λύση αφού έχει δεδομένα και γνωστά οικονομικά προβλήματα.
 
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας S-400, σε περίπτωση που η Ρωσία της χορηγήσει δάνειο για να προβεί στην αγορά αυτή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Rostech Σεργκέι Σεμέζοφ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία24».
 
Τον Φεβρουάριο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης δηλώσει ότι οι ρωσο-τουρκικές συνομιλίες για την αγορά των S-400 «διεξάγονται σε θετική κατεύθυνση», ενώ τις σχετικές συνομιλίες είχε επιβεβαιώσει τότε και ο Σεργκέι Σεμέζοφ.

pronews