20.3.17

ΕΚΤΑΚΤΟ: Oκτώ τρομο- δέματα με αποδέκτες ευρωπαίους αξιωματούχους σε ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι


Oκτώ ύποπτα πακέτα βρέθηκαν νωρίς το απόγευμα των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ αποδέκτες φέρονται να είναι αξιωματούχοι σε Ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Πληροφορίες, δε, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν ότι παραλήπτης ενός εκ των οκτώ δεμάτων ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ένα άλλο προοριζόταν για τον κοινοτικό Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως αποστολείς των δεμάτων εμφανίζονταν, μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και Γκίκας Χαρδούβελης.
 
Ως αποστολείς των «τρομοδεμάτων» φέρονται να είναι και άτομα του ακαδημαϊκού χώρου.
 
Πηγές της Κατεχάκη αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για Πανεπιστημιακούς, Οικονομολόγους και υπογραμμίζουν ότι κανείς τους δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός. Αυτή την ώρα επιτελείς της ΕΛΑΣ ενημερώνουν έναν-έναν τους υποτιθέμενους αποστολείς των "τρομοδεμάτων".
 
Τα δέματα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία που έχει αναλάβει την έρευνα.
 
Ως αποστολείς των φακέλων αυτή τη φορά δεν αναγράφονταν εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα, αλλά άτομα από τον οικονομικό και πανεπιστημιακό χώρο, ενώ αποδέκτες ήταν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της ΕΕ και στελέχη μεγάλων εταιρειών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Ο εντοπισμός των φακέλων, που δεν πρόλαβαν να φύγουν από το Κέντρο Διαλογής για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», έγινε, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μέτρα ελέγχου μετά τις αποστολές σε Βερολίνο και Παρίσι και έτσι κάθε ύποπτος φάκελος μπαίνει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών. 
 
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι φάκελοι. Γι' αυτό και οι έλεγχοι με ειδικά μηχανήματα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
 
Οι πληροφορίες λένε ότι και σε αυτή την περίπτωση τα πακέτα εστάλησαν από γραμματοκιβώτια στο κέντρο της Αθήνας και όχι από υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΛΑΣ είχαν εκφράσει ανησυχίες για άλλα οκτώ τρομοπακέτα, μετά από αυτό με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – για το οποίο ανέλαβαν την ευθύνη οι Πυρήνες της Φωτιάς – και εκείνο με αποδέκτη τον Πολ Τόμσεν στο ευρωπαϊκό γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι το οποίο εξερράγη τραυματίζοντας μία υπάλληλο.
 
Συγκεκριμένα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν ότι σε μια επανάληψη των όσων είχαν συμβεί το 2010, όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς είχαν στείλει μαζικά τρομοδέματα, τα τελευταία μπορεί να αποκαλύπτονται ένα ένα καθώς δεν φτάνουν στον παραλήπτη ταυτόχρονα.
 
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν λόγο για ενδείξεις και στοιχεία που παραπέμπουν σε 8 ακόμη ύποπτες αποστολές, τις οποίες εξετάζουν λεπτομερώς προκειμένου να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους παραλήπτες.
 
Επίσης, σε εσωτερικό επίπεδο, πρεσβείες, οικονομικοί οργανισμοί, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και υπουργεία έχουν τεθεί σε συναγερμό λαμβάνοντας εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. για σαρωτικούς ελέγχους στα δέματα, αφού δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται στα σχέδια των «Πυρήνων» και ελληνικοί στόχοι.