12.3.17

Η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη» «Πάγος» από την ΕΕ στη χρηματοδότηση της Τουρκίας


Ακριβά θα πληρώσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν τις δηλώσεις του περί ναζιστικής Γερμανίας καθότι από ότι φαίνεται ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι... Ετσι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
 
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως «η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
 
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα.
 
Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.
 
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.
 
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
 
Διαφωνίες ουσίας της ΕΕ με την Τουρκία
 
Η γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ, τόνισε πως αυτές αφορούν, όπως επεσήμανε, «ουσιαστικά ζητήματα δημοκρατίας και δικαίου», τα οποία η γερμανική κυβέρνηση βάζει κάθε τόσο στο τραπέζι στις επαφές της με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Στο σημείο αυτό η καγκελάριος τόνισε ότι η κυβέρνησή της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση του γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ.
 
Η Μέρκελ απάντησε και στις δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικών μεθόδων με αφορμή τις ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία.
 
Οι δηλώσεις αυτές είναι «τόσο άτοπες» που δεν είναι καν άξιες σχολιασμού, υπογράμμισε η καγκελάριος υπό το έντονο χειροκρότημα των βουλευτών της Bundestag, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε διασύνδεση με τα εγκλήματα που διέπραξε ο εθνικοσοσιαλισμός κατά της ανθρωπότητας είναι ανεπίτρεπτη.
 
Κάλεσε δε τους Τούρκους πολιτικούς να σταματήσουν τους παραλληλισμούς με το ναζιστικό παρελθόν, ακόμη κι αν αυτοί γίνονται για προεκλογικούς λόγους ενόψει του δημοψηφίσματος, το οποίο παρεμπιπτόντως χαρακτήρισε «πέρα για πέρα προβληματικό».
 
Η Α. Μέρκελ δεν τάχθηκε εν γένει κατά προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, πρόσθεσε όμως ότι αυτές θα πρέπει να προαναγγέλλονται και να έχουν λάβει σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.
 _____________________________
Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε την αποστολή  χιλιάδων  λάθρο από τη Τουρκία, μετά από όλα αυτά;
Μήπως θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική της Ελλάδος, στο θέμα αυτό και να μην επιτρέπει την είσοδό τους στα χωρικά μας ύδατα και τη διάσωσή τους να τη φορτωθεί η Τουρκία αφού θα βουλιάζουν  (μόνοι τους) τις βάρκες στα χωρικά ύδατα της  Τουρκίας;

Ως πότε θα είμαστε τα κορόϊδα για "ανθρωπιστικούς λόγους"; (Οι λόγοι αυτοί δεν ισχύουν για τη Τουρκία;)
Πλέον δεν θα έχουμε να κάνουμε με απλούς λαθρομετανάστες, αλλά με  "οπλικό σύστημα" της Τουρκίας η οποία θα ευθύνεται για τη μεταφορά των λάθρο στην Ελλάδα, προκειμένου να τη διαλύσει και εν συνεχεία να επιτεθεί με την ησυχία του και να καταλάβει εδάφη της.
AΛΕΞ