21.3.17

Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης αν δεν αλλάξουν στάση οι δανειστές


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

H ελληνική κυβέρνηση προσανατολιζεται να μην υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης το οποίο επί της ουσίας καταργεί την ΕΕ με την σημερινή της μορφή και θα δημιουργήσει κάτι άλλο που θα συμφέρει αποκλειστικά και μόνο την Γερμανία, ως απάντηση στο χθεσινό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup
 
Οι θεσμοί μάλιστα ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί καθώς δηλώνουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη δημιουργώντας για άλλη μια φορά περιβάλλον εκβιασμού ενάντια στην Ελλάδα.
 
Έτσι λοιπόν όπως αναφέρθηκε σε εκπρόσωπους των πρωθυπουργών που αναλαμβάνουν τις προετοιμασίες στις Συνόδους Κορυφής όταν συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. 
 
Χθες, οι συναντήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών απέβησαν άγονες στο Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης, με τους θεσμούς να αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς έκριναν πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογεί την επιστροφή τους.
 
Στη σκιά, όμως, της κλιμακούμενης οικονομικής αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, αποφασίστηκε να μη σταλεί μήνυμα αδιεξόδου και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, με τη φυσική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
 
Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι άλλα από τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την περικοπή των συντάξεων αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα
O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας. 
 
«Αν επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος», κατέληξε.
 
Η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, καθώς, όπως επισήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αποτελούν «ρίσκο» για την οικονομία οι καθυστερήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων και αυτό έχει επίπτωση στον καταναλωτή, αλλά και στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις.
 
Εν ολίγοις η χώρα εκβιάζεται για άλλη μια φορά από τους δανειστές καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα

(Θα το υπογράψει και θα πει κι ένα τραγούδι...!) Juan