13.3.17

Συνάντηση Κοτζιά - Τίλερσον στις ΗΠΑ - Τι θα συζητηθεί


Του Σπύρου Σιδέρη

Στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τις 12 έως 14 Μαρτίου,  θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας H.R McMaster, με εκπροσώπους think tanks, σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη και ομογενειακές οργανώσεις. 



Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες βδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι σημαίνουσας σημασίας, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στο ρόλο και την χρησιμότητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και την συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα ως σύμμαχος και συνομιλητής σε μια σειρά από θέματα, όπως η ενέργεια, το προσφυγικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η άμυνα.

Η πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα γίνει αντικείμενο συζήτησης με τους νέους συνομιλητές, που πλέον διαμορφώνουν την νέα οπτική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπου ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης, στα Βαλκάνια την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.


Σε μια δύσκολη συγκυρία τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και για την Ευρώπη, η Ελλάδα, βρισκόμενη σε ένα πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σταυροδρόμι, προωθεί τις διμερείς συνεργασίες και τα πολυμερή σχήματα, με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της Ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Η κομβική θέση για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου και της ενέργειας, η Ελλάδα, παρά τα οποια οικονομικά προβλήματα που έχει λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων 7 ετών, παραμένει φάρος σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή, ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως η η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο και την διοργάνωση των Διαθρησκευτικών Διασκέψεων, προωθεί σταθερά την περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει την σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.



Ο Νίκος Κοτζιάς, θα αναφερθεί και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις με τις Βαλκανικές χώρες και την αστάθεια που παρουσιάζουν, την κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική καθώς και τον Καύκασο, περιοχές που κατ' επανάληψη έχει επισκεφθεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson θα συναντηθεί στο State Department στις 13 Μαρτίου (11.00 τοπική ώρα) με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας H.R. McMaster στις 14 Μαρτίου στις (16:00 τοπική ώρα) ενώ στις δυο μέρες θα έχει επίσης επαφές με Γερουσιαστές και Βουλευτές στο Κογκρέσο, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), ενώ θα συναντηθεί με το Προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC. 

O Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, τέλος, επαφές με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies)


 IBNA

onalert